Стана известно защо Бетовен е оглушал

Слухът на изключителния композитор Лудвиг ван Бетовен започва да се влошава в младостта му и геният умира напълно глух. Причините за неговата глухота остават загадка. Но почти 200 години по-късно анализ на косата му показва високи нива на олово, арсен и живак, пише „Билд“.
Както отбелязват учените, при стандарт от 4 микрограма олово на грам коса, в един кичур са открити 380 микрограма, а в друг 258 микрограма. Косата на Бетовен също съдържа 13 пъти повече от нормалното ниво на арсен и четири пъти повече от нормалното количество живак.
Изследователят и патолог Пол Джането коментира, че това са най-високите показатели, които е виждал. „Билд“ отбелязва известния факт, че Бетовен е обичал виното, а по времето, когато е живял композиторът, към евтиното вино е добавян оловен ацетат. Освен това напитката се съхранявала във вани, пълни с олово, а тапите се накисвали в оловна сол. Отделно по това време към лекарствата се добавяло и олово, а Бетовен е приема до 75 лекарства едновременно.
Учени от университета в Кеймбридж дешифрираха ДНК на немския композитор Лудвиг ван Бетовен, но не успяха да установят причината за ранната му смърт. Въпреки това те успяха да разберат, че Бетовен има генетична предразположеност към чернодробни заболявания и в края на живота си е страдал от хепатит В. След като проучиха записите на композитора през последните 10 години от живота му, учените стигнаха до заключението, че Бетовен е пиел редовно, но колко на учените им беше трудно да преценят. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *