Страните от Г-7 вече не разглеждат въпроса за пълна конфискация на руски активи

Представители на страните от Г-7 негласно заявяват, че въпросът за пълната конфискация на руските финансови активи на Запад вече не стои на дневен ред; вместо това те търсят алтернативни начини за получаване на средства от тях.

„Въпреки че Украйна продължава да настоява за пълна конфискация на руските активи, представители на Г-7 в частни разговори казват, че това вече не е на дневен ред. Вместо това те търсят алтернативни начини за извличане на средства от замразените активи“, се казва още в статията на Financial Times.

Противниците на идеята за пълна конфискация на замразените активи на Руската федерация виждат риск от създаване на опасен прецедент в международното право, който може да застраши не само интересите на която и да е страна, но и самия международен правен ред.

Отбелязва се, че администрацията на Байдън подкрепя призивите за конфискация, както и Канада и някои членове на правителството на Обединеното кралство. Междувременно Япония, Франция, Германия, Италия – и самият ЕС – остават много предпазливи, което е довело до задънена улица.

Някои от най-известните скептици са централните банкери от Г-7, които признават стабилизиращата роля, която играят валутните резерви. Освен това страни като Индонезия и Саудитска Арабия лобират в столиците на ЕС да не конфискуват активи, страхувайки се за бъдещето на собствените си резерви, съхранявани на Запад.

„Други правителства, включително страните от Г-7, се страхуват да бъдат обвинени в предприемане на каквито и да е стъпки, които биха нарушили международното право – тоно това, в което те обвиняват Русия“, се казва в статията.

 

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *