Талантът срещу AI

Какво си мислиш, че правиш?

С този въпрос влиятелният холивудски агент на Скарлет Йохансон, Брайън Лърд, се обажда спешно на Сам Алтман миналата седмица.

OpenAI, от месеци безуспешно ухажва звездата, която озвучи асистент с изкуствен интелект във филма Her от 2013 г. През септември миналата година Йохансон отказва предложение да работи с OpenAI и да озвучи нова функция на асистента, разказва The Wall Street Journal. Медията проследява хронологията на един скандал, осветил ярко причините, поради които Холивуд е толкова притеснен как работата на актьорите се използва в ерата на генеративния изкуствен интелект.

Сам Алтман обаче не се отказва. В средата на май изпраща SMS на Лърд с въпрос дали Йохансон би преосмислила това решение, тъй като иска да покаже на актрисата нещо, върху което е работил, казват запознати източници. Среща така и не е договорена.

След това, на 13 май, OpenAI представи актуализирана система за изкуствен интелект, оборудвана с нови гласови асистенти за ChatGPT, включително жена на име Sky.

Йохансон е изненадана и ядосана. Тя, агентът и други наблюдатели са категорични, че гласът на Sky звучи „страшно подобно“ на нейния. С Лърд прекарват сутринта в обаждания и имейли от приятели и сътрудници, които се притесняват, че OpenAI е присвоила гласа без разрешение.

Когато агентът на актрисата се свързва със Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI е недоверчив:

Наистина ли смятат, че гласът звучи като на Йохансон? Не е ли лудост?

Така започва най-драматичният досега епизод от сблъсъка между Холивуд и изкуствения интелект.
Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *