Това ли е тайната на безсмъртието?

Учени в Китай стигнаха до революционно откритие, което би било уникален пробив в областта на криогенните технологии и евентуалното бъдещо замразяване на хора. Те са разработили химическа смес, която позволява на мозъчната тъкан да функционира отново, след като преди това е била замразена.

Тестовете бяха проведени от учени в университета в град Фудан, като за целта са използвани мозъчни органоиди – малки бучки от мозъчна тъкан, отгледани в лабораторна среда, което им позволява да се развиват в различни видове свързана тъкан.

Те са били потопени в различни химикали, след което замразени в течен азот. После отново са размразени и проверени дали имат признаци на клетъчно увреждане или растеж.

В крайна сметка лаборантите са открили смес, която функционира много ефективно за нужните цели, като са я нарекли MEDY от първите букви на съставките, които съдържа – метилцелулоза, етиленгликол, DMSO и Y27632. Оказало се, че един от органодиите бил замразен дори за 18 месеца, но при размразяването е нямал никакви увреждания.

Източник: iStock

Разбира се, все още замразяването и защитата на цели органи или хора си остава надежда за бъдещето, но при всички положения развитието на технологията за криогенно замразяване и размразяване е една огромна стъпка към постигането му.

Източник: Daily Express

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *