Уебсайтът на президента на Северна Македония само с абревиатурата „МК“

Официалният уебсайт на президента на Северна Македония е премахнал препратките към конституционното име на страната от началната си страница и го е заменил с абревиатурата „МК“ или просто „Македония“, пише „Катимерини“.

Този ход следва неотдавнашната клетва на президента Гордана Силяновска-Давкова, която предизвика дипломатически скандал с Гърция, след като тя нарече страната си „Македония“ по време на встъпването си в длъжност. Това е нарушение на Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. между Атина и Скопие, които разрешиха дългогодишните разногласия относно името на държавата.

Както показват предишни снимки на уебсайта, поне до 15 май т.г. сайтът е имал в заглавието си връзка с надпис „Северна Македония“, която сега е е заменена с „МК“.

Тази връзка обаче води към страница на сайта със заглавие „Република Северна Македония“.

По-нататък на главната страница има връзка, наложена върху снимка на знамето на страната, издигнато от войници, която е преименувана на „Македония“ на мястото на „Северна Македония“.

Освен това всички препратки към „Северна Македония“ са премахнати от връзките в долния колонтитул на уебстраницата.

Докато по-старият президентски сайт съдържаше и версии на албански език (който се говори от около една четвърт от населението) и английски език, обновеният сайт вече е само на македонски език.

В профила си в социалната мрежа Х Силяновска-Давкова се представя като „президент на Македония, съпруга, майка, професор, активист, експерт, вегетарианка, рокер“./БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *