УНСС отбелязва своята 104 години с модерен колцентър, виртуална разходка и навигация в сградата на Университета

УНСС отбеляза своята 104 годишнина с откриването на модерен колцентър, възможност за виртуална разходка в сградата на УНСС и със свое собствено приложение за вътрешна навигация.

На Тържествения академичен съвет ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров представи новите инициативи: Колцентър, тел. 02 905 29 99, в който служителите работят с помощта и на изкуствения интелект и който отговаря на всички въпроси, свързани с кандидатстудентската кампания.

Виртуална разходка в сградата  на УНСС и извън нея, общо на площ над 54 000 m², която е една от най-големите в световен мащаб виртуални разходки и УНСС е първият университет в България, който я предлага на страницата си.

Собствено приложение за вътрешна навигация за сградата, изключително иновативно решение, чрез което може да се отиде до всяка една зала на Университета.

На Тържествения академичен съвет бе учредена и фондацията „Духът прави силата“. Досегашният слоган на Университета даде името на фондацията, оглавена от ректора проф. д-р Димитър Димитров, който във встъпителното си слово припомни постиженията на Университета, на преподавателите и на студентите през изминалата година.

„Фактите говорят, че УНСС е № 1. Нашият университет е най-доброто висше училище според акредитационната оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация. Оценката 9.80  е най-високата, получавана от български университет. Получихме и „Академичен Оскар“ за най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища. Европейската комисия също ни определи за отличници в изпълнението на първия ни проект с елитната университетска мрежа ENGAGE.EU. Осигуряваме възможност за стажове и мобилност в над 100 чужди университета. И оценката на МОН за ректора на УНСС е отлична“, каза ректорът и награди всички, класирали се на призови места в национални и международни състезания в областта на правото, на математиката и на различните видове спорт.

Ректорът връчи грамота за постигнати отлични резултати на Цанко Цанков, многократен национален шампион по плуване, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, Майстор на спорта, който през 2024 г. завършва успешно един от най-трудните плувни маратони в света в протока Кук, 26 км в Тихия океан, студент в УНСС, специалност  „Бизнес с недвижими имоти“.

Проф. д-р Димитър Димитров открои успехите на Юридическия факултет и награди двата отбора по право – победителите в състезанието по международно публично право –   Николай Бошнаков,  Бояна Иванова и Евгения Личева, които спечелиха приза „Spirit of Jessup“, и победителите, участвали в световното състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis – Елина Костадинова, Далиа Давидкова, Габриела Николова, Радослав Кръстанов.

Пореден успех отбеляза и университетският отбор по математика на Националната студентска олимпиада през 2024 г. Студентите са получили два златни, един сребърен и шест бронзови медала. Калоян Стефанов, трикратен шампион в олимпиадите по математика, като златен медалист връчи купата от отборното класиране на ректора.

През изминалата година отново бяха спечелени много спортни награди, което демонстрира отговорното отношение на Университета към студентския спорт. Награда получи отбора по шахмат за завоюваното първо място на Отборните студентски първенства по шахмат, проведени по инициатива на Българската спортна федерация по шахмат.

Отборите по бадминтон, баскетбол, волейбол, футзал, джудо, лека атлетика, ориентиране, тенис на маса (мъже и жени), както и мажоретният състав, отличили се на състезанията през годината, получиха грамоти. Спортистите са спечелили общо 35 отличия, от които 9 златни, 16 сребърни и 10 бронзови медала.

Всички победители връчиха своите купи и медали на ректора, за да бъдат поставени в официалните витрини за прослава на академичните и спортни постижения, постигнати от  възпитаници на УНСС.

„Никой не постига успехи без да благодари на тези, които са му помогнали за тях. Ние ви благодарим! Покрай спорта ние придобихме много качества – вяра в успеха, сила, издръжливост, концентрация, упоритост, които ни помагат във всички ни начинания“, казаха студентите спортисти.