Христо Иванов или изтърканата плоча на провала

Едно трябва да му се признае на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов – лесно предсказуем е. Когато рейтингите падат, а разобличаващите записи и разкрития се трупат лавинообразно едно след друго и прогресивно рушат маските – неговата и на останалите жълтопаветнически лидери, той неизменно запява една и съща песен и я върти като латерна от сутрин до мрак. При това – с все по-фалшив и истеричен фалцет. Дежа вю, втръснало през годините, на което обаче за пореден път ставаме свидетели и през последните дни.

Какво отприщи новата истерична криза на Иванов е въпрос с прозаичен отговор. Крие се в разкритието, направено от лидера на ДПС Делян Пеевски миналата седмица, че лидерът на „Да, България“ – партията, на чието раждане лично акушира олигархът Иво Прокопиев, го е молил да го подкрепи за президент. След като над година Иванов търсил начин да се срещне с него, по времето на кабинета „Денков“ Пеевски най-накрая склонил да се види със съпредседателя на ДБ, като при срещата последният му казал: „Аз искам да бъда президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това. Важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, вие да бъдете премиер“.

Разговорът е бил пред свидетел – депутата от ДПС Йордан Цонев. Но дори и да нямаше такъв, последвалата реакция от страна на Иванов даде достатъчно красноречиво потвърждение за истинността на казаното.

След известен период на мълчание – явно за да се окопити от факта, че е бил изобличен, лидерът на „Да, България“ пробва да замаже положението, като с половин уста заяви пред медиите, че и през ум не му е минавало „да се кандидатира за подобен пост“. Или иначе казано – пробва се, по стар навик – присъщ на всички наместници в публичното пространство на Прокопиев, да заглуши истината с лъжа (онлайн архивите още пазят заявката на Иванов от 2021 г., че е „готов да поеме отговорността“ като премиер).

След което пискливо започна контраатака срещу Пеевски, обвинявайки го във всички възможни политически грехове – от това, че искал да „презареди дълбоката власт през избори на нови регулатори и съдебна власт“, до намеци, че стоял зад изтеклите скандални записи на разговори на ръководителите на ПП и ДБ, както и снимките, показващи ги в задушевна прегръдка с контрабандисти и пудели, носещи пачки. И отчаяни опити да обясни при ставащите все по-рехави срещи на ПП-ДБ с избиратели, че „всеки, който не гласува, става съучастник на Пеевски“.

Този филм вече сме го гледали – през 2021 г. Тогава съпредседателят на ДБ по същия начин се опитваше да припише на лидера на ДПС всички възможни грехове и зовеше отчаяно: „Нито глас за Пеевски“! Пошла пиеса, присъдата си за която избирателите ясно дадоха преди три години. Тогава, като водач на листата на ДБ във Велико Търново, Иванов претърпя пълно фиаско, а Пеевски получи в същия регион рекордна подкрепа от избирателите.

Сега присъдата отново ще я дадат гражданите на държавата – на изборите на 9 юни, но съпредседателят на ДБ явно вече предчувства поредното наближаващо фиаско. И истерично прибягва до единственото оръжие, което има – лъжите и манипулациите. Само че пропуска факта, че ако допреди три години все още имаше някой, който да се хване на фалшивите му клетви – неговите и на партньорите му по олигархични зависимости ПП, то към момента маските на всички тях са вече на земята, а лицата и същността на цялата тази компания са на показ по снимки и записи. Чиято автентичност впрочем потвърждават и самите те.

Записи, в един от които лично Христо Иванов, другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обсъждат в компанията на разследваната за фалшифициране на документи Лена Бориславова как трябва да се сменят ръководствата на службите и разследващите органи с политически назначения, които да изпълняват поръчки.

Иванов много добре знае, че няма лъжа, която да може да издържи на напора на тези разкрития. Както впрочем стоят нещата и с истеричните опити сега да пришие на Пеевски всичките си болни амбиции – свои, на партньорите си и на олигарха Иво Прокопиев, за овладяване на съдебната власт и контролните органи в държавата. Особено на фона на факта, че за времето между призивите от 2021 г. „нито глас за Пеевски“ и новите клетви със същия фалшив тон, лъсна, че е „седял в скута“ на лидера на ДПС и го е молел да го подкрепи в мераците да „овладее дясното“ и да стане президент. А също и на разкритията как заедно с ПП е искал да сложи ръка на поне половината регулатори и ключови съдебни назначения в страната. За да овладее държавата през задния вход.

Да не говорим, че в неговия случай, той самият е ходещо доказателство за лицемерната същност на „жълтопаветническите лидери“. Отроче на видния номенклатурен род Бойкикеви, Христо Иванов е точно толкова десен, колкото и реформатор и демократ. Като правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов остана в аналите на историята като единственият заемал този пост, разследван за фалшифицирани подписи. А като партиен лидер се записа с нефелни опити за съдебна реформа, чиято единствена цел бе не наистина да се гарантира работеща Темида, а да се овладеят съдът и прокуратурата чрез назначения, подавани от един конкретен олигарх – Иво Прокопиев. С годините лустрото от маската му толкова се изтърка, че дори доскорошните му съмишленици по зависимости и мераци за тайна власт като бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов вече се отричат от него.

„Откакто познавам Христо Иванов, все не е моментът да каже извинявай. Да промени нещо в поведението си, да покаже, че отчетност, прозрачност и демократизъм не са просто думи за пред широката публика…Ясно е обаче, че Иванов, заедно с одиозния Атанас Атанасов и лидерите на ПП ще стискат кокала на властта, докато съвсем отблъснат избирателите си“, написа в понеделник Лалов.

Това, което не отчита обаче, е че вече има човек на политическата сцена, който ясно показа, че няма да позволи задкулисно раздаване на карти и тайни договорки за „стискане на кокала“, правени досега от Христо Иванов, партньорите му от ПП и общия им ментор Иво Прокопиев. Заявка, направена и спазвана от лидера на ДПС Делян Пеевски, която всъщност е и истинската причина съпредседателят на ДБ да е в истерия. А с него и цялата кохорта наместници в „дълбоката държава“ на олигарха Прокопиев.

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *