Шест тенденции, които ще променят начините на пътуване това лято

Започва най-натовареният сезон за пътуване през годината. Според Американската автомобилна асоциация почти 44 млн. души в САЩ ще започнат неофициално лятото си с пътуване през уикенда на Деня на загиналите във войните, което е с 4,1% повече в сравнение с 2019 г. „Не сме виждали такива цифри на пътуванията през уикенда на този ден от почти 20 години“, казва Паула Туидейл, старши вицепрезидент на AAA Travel, цитирана от Bloomberg. „Прогнозираме допълнителен брой от един милион пътници през този уикенд в сравнение с 2019 г.“

Във вторник Администрацията за транспортна сигурност също съобщи, че очаква за първи път да провери повече от 3 милиона пътници в национален мащаб в рамките на един ден „в някакъв момент това лято“. И това не е само в САЩ. Според последните проучвания на Световния икономически форум в световен мащаб броят на туристите тази година най-накрая ще се върне на нивата отпреди пандемията от Covid-19.

Ето и някои основни промени в индустрията, които ще засегнат туристите по цялото земно кълбо.

Резервациите в последния момент ще стават все по-чести

Резервациите в последната минута се увеличават, смятат експерти от туристическия бранш, като обясняват тази тенденция с нарастващия дял на пътуващите от поколението Z. Това е глобална тенденция: около 78% от международните пътници, анкетирани от American Express тази година, са посочили, че предпочитат пътувания в последната минута и оставят място в маршрутите си за непланирани преживявания.

All Inclusive хотелите ще предлагат още повече лукс

Вериги като Marriott, Hilton и Hyatt залагат на модела „всичко в едно“ с откриването на нови обекти в горещи точки като Ривиера Мая в Мексико и Пунта Кана в Доминиканската република. Те ще предложат нещо повече от разкошни апартаменти и километри бели пясъчни плажове – като удобства, които варират от СПА център с площ 10 000 кв. м и менюта с фермерски продукти до барове с панорамна гледка към морето.

Хотелите няма да станат по-достъпни

Според доклада Hotel Monitor 2024 на American Express Global Business Travel цените на хотелите ще се повишат в повечето големи градове през тази година. В началото на годината той прогнозира, че цените ще скочат с 10-17% на годишна база на най-засегнатите пазари.

Не става дума само за луксозния сектор, а за всичко от бюджетни мотели до петзвездни хотели в световен мащаб.

В Лондон и Сан Хуан, Пуерто Рико се очаква средната цена за нощувка да достигне около 370 долара, което представлява увеличение от 6-10% на годишна база. И тъй като услугата Airbnb продължава да бъде изтласквана от големи градове като Ню Йорк и Амстердам, ценовият натиск върху местата за настаняване само ще продължи да нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *