Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 дискови хернии и 2 бързи кредита

Лидерът на Коалиция „Солидарна България“ разговаря с медицински специалисти, лични лекари и служители в „Спешна помощ“ в Пловдив

Живеем с по 3 дискови хернии и 2 бързи кредита. Това казаха пред Ваня Григорова шофьори на линейки от Пловдив. Лидерът на Коалиция „Солидарна България“ и водач на листите в Пловдив-град, в 25 МИР в София и за европейски парламент се срещна с медицински специалисти, лични лекари и служители в „Спешна помощ“ в офиса на коалицията в града под Тепетата. Присъствието на Ваня Григорова в Пловдив предизвика голям интерес и на срещата с нея се събраха медици и работещи в тази сфера и от околните градове. Заедно с нея в разговора се включиха водачът на листата на Коалиция „Солидарна България“ за Пловдив област и №2 в тази за Пловдив-град Атанас Кръстев, който е и председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“, и Георги Батакчиев, медик от ЦСМП Пловдив и №5 в листата на Пловдив град и №3 в тази на Пловдив-област.
Медицинските специалисти разказаха подробно за проблемите, които срещат в работата си. „Говорихме за това, че ваучерите им за храна са по 2 лева на ден и не са актуализирани от 2004 година, каза Ваня Григорова. – Това е абсурдно. Незабавно трябва да бъдат увеличени поне 5 пъти и ние ще направим всичко възможно това да се случи, когато станем част от следващия парламент“.
Работниците подариха ваучер на Ваня Григорова, за да се сеща всеки ден за техния проблем и да работи за отстраняването му.
„На срещата говорихме, че и парамедиците, и шофьорите всъщност са пълноценни специалисти и на тях също се разчита за спасяването на хората, а получават по 20 лв. месечна добавка за стреса, който преживяват, към основната им заплата от 1400 лв., каза тя. – Това са хората, които носят кислородните бутилки, дефибрилатори, мъкнат чанти на мястото, на което трябва да бъде спасен човешки живот. Разказаха, че се налага да свалят пациенти в безпомощно състояние от четвъртия етаж без асансьор. И никой не ги пита могат или не могат да го направят. Те дадоха сравнение с шампиона в щангите Карлос Насар, който еднократно вдига 130 кг, а те често го правят от четвъртия до първия етаж в жилищните сгради“.
Служителите в „Спешна помощ“ споделиха пред Ваня Григорова и за проблемите в малките населени места, където много често няма път или е невъзможно в двор да влезе носилка. Тогава са принудени да носят хора в безпомощно състояние в одеяла. „Медиците се оплакаха, че много често ги викат неоснователно на адрес, което означава, че има проблем с триажа или с преценката за това кой случай е спешен и кой може да изчака, коментира Ваня Григорова. – Ако не бъде изпратена линейка, недоволните пациенти започват да подават жалби. Това е тормоз за лекарите и често линейката отива на адрес, в който случаят не е спешен, а в същото време се бави за някой, който наистина разчита на бързината, за да бъде спасен живот. Получава се омагьосан кръг, от който можем да излезем само с ясни правила и мерки“.
Медиците от „Спешна помощ“ разказаха, че им се налага да работят на по две и три места, за да успяват да си осигурят месечни доходи, с които да живеят нормално. „На срещата присъства и лекарка, която работи в два спешни центъра и преподава в Тракийския университет, където за 3 часа лекции получава хонорар от 30 лева. Затова и напуснала учебното заведение, каза Ваня Григорова. – Има и сериозни законови пропуски. Например този, че парамедик, изпратен при родилка, няма право да лекува деца под 1 година. Какво трябва да направи той, ако новороденото има проблем и трябва да му се помогне? А освен него, на мястото няма друг медик“.
За още един голям проблем в „Спешна помощ“ споделиха присъстващите на срещата с Ваня Григорова. „По закон линейката трябва да закара пациента до най-близката болница, независимо дали е частна или държавна, обясни тя. – Но много често частните болници отказвли с различни обяснения – няма места, няма отделения – особено, когато става дума за лечение на пациент, което е много скъпо. Като инсулт, например. Или самият пациент не е здравно осигурен“.


Друг важен проблем, за който споделиха медиците е свързан с пропуск в два закона. „Става дума за отдаването на кабинети под наем на общопрактикуващи лекари по места. Максималният срок е 10 години, след това медикът отново трябва да се яви на търг за помещението, в което е работил, каза Ваня Григорова. – Често обаче се случва някой друг да предложи малко по-висока цена и лекарят, който досега е ползвал помещението, трябва да се премести. Но пациентите му, които често надхвърлят 2000, живеят в този район. При преместването му, те губят връзка с него. Този пропуск трябва да бъде отстранен час по-скоро. А такава възможност има – с малки промени в два закона – този за лечебните заведения и вторият е за общинската собственост“.
В края на срещата Ваня Григорова каза пред медиците и работниците в „Спешна помощ“, че има решения за всички проблеми. „Имаме и желание да работим по тях, защото очевидно досега те бяха неглижирани, коментира тя. – Ако ни дадете доверието, а с това и инструментите да работим за вас, ще можем да бъдем полезни и заедно да се справим с всички трудни ситуации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *