Ще има ли търговска война при електромобилите?

Един призрак броди по света – призракът на нова търговска война. На карта е заложено кой ще контролира пазара на електрически превозни средства – западните страни или Китай. А това е пазар, който към края на 2023 г. се оценява на 1 трилион долара, посочва Международната агенция за енергията (МАЕ).

Китайските електрически автомобили

Над половината от всички нови електрически коли, които са продадени в световен мащаб, са произведени в Китай. Електрическите автомобили, създадени в азиатската страна, са по-евтини в сравнение с тези, построени от конкурентите на китайските компании, посочва Sky News.

Бизнесът на китайския производител на електромобили Zeekr, който произвежда луксозни електрически коли, се разраства бързо.

Заводът на компанията в китайския пристанищен град Нинбо работи едва от три години, но през тази година увеличава производството си повече от два пъти.

Zeekr е собственост на автомобилостроителния концерн Geely, който развива своя бизнес с подкрепата на управляващите в Пекин, посочва Sky News.

Компанията Zeekr е нов играч на пазара на електрически превозни средства, но е амбицирана да пробие извън родината си и да продава своите високотехнологични електрически автомобили на Запад.

И китайският производител вече изпълнява тази амбициозна цел.

Електрическите коли на Zeekr се продават в Швеция и Нидерландия, а отскоро и в Германия, както и в редица други европейски страни.

Един от моделите на компанията – Zeekr 001, чийто дизайн напомня Porsche Panamera, е с пробег от 600 километра с едно зареждане на батерията, по данни на китайската автомобилостроителна компания.

Европейската централа на Zeekr е базирана в Гьотеборг. Китайската компания е изградила научно-изследователски център в шведския град. Нейният собственик – концернът Geely, притежава и емблематичната шведска марка Volvo.

От своя страна шефът на Geely Ли Шуфу е един от основните акционери в една от най-престижните автомобили компании в света – германският концерн „Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz).

Geely е мажоритарен акционер и в производителя на емблематичните английски спортни автомобили Lotus Cars.

Tesla и китайските конкуренти на американския гигант

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *