Атанас Зафиров временно оглавява БСП

*Статията е последно обновена в 16:50 ч.

 

Досегашният член на ръководството на БСП Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до избирането на нов председател на партията, предава БТА. С това оставката на Корнелия Нинова, която не се появи на Националният съвет на партията, официално е приета. Зафиров събра 104 гласа „за“, нула „против“ и 3 „въздържал се“. Изборът на нов лидер ще е пряк и ще се проведе през септември. През октомври пък ще има нов конгрес. По думите на Зафиров след два мандата Корнелия Нинова вече не може да е председател на партията.

Междувременно Националният съвет на БСП е избрал Борислав Гуцанов за председател на парламентарната група на партията, а не Георги Свиленски. Вчера политическият съвет на партията предложи групата да оглави Свиленски, като се очакваше именно той да заеме поста. Драгомир Стойнев ще бъде предложен за зам.-председател на 50-ото Народното събрание. А на заседанието е избран и ръководител на делегацията на социалистите в Европейския парламент – Кристиян Вигенин.

„Новото, което имаме, е, че вчера част от Изпълнителното бюро, които досега са ръководили партията, се присъединиха към искащите извънреден пленум и свикаха и те пленум в 11:00 часа. Със сигурност знам за тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова – Атанас Зафиров, Кристиян Вигенин, Владимир Москов и Борислав Гуцанов“, коментира Свиленски.

Според него свиканият за днес пленум е опит за преврат в партията. А най-близките до Нинова „нямаха морала, честта да седнат очи в очи с нея и да да изговорят всичките тези проблеми“.

Кой е Атанас Зафиров

Зафиров е роден през 1971 г. в Бургас, според официалната му визитка на сайта на парламента.

Завършил е три магистратури – „Национална сигурност“ във Военна академия „Г.С.Раковски“, „Финанси“ във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ и „Български език и история“ в същото учебно заведение. Народен представител е в 42-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание.

Три мандата е делегат в Парламентарната асамблея на НАТО. Председател е на Управителния съвет на Българска федерация по ръгби.

Преди дни в качеството си на член на ръководството на БСП Атанас Зафиров обяви, че социалистите може да подкрепят кабинет, стига в него да няма политически лидер. Той уточни, че партията няма как да гласува Бойко Борисов да стане премиер, но може да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

Сега Зафиров увери, че БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *