Байдън блокира влизането на Украйна в НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън блокира влизането на Украйна в НАТО поради опасения относно президентските избори, пише Business Insider.

В статията се казва, че американският лидер изглежда е начертал черта под кандидатурата на Киев да се присъедини към алианса

Лео Литра, сътрудник в Европейския съвет за външни отношения, каза пред изданието, че Байдън се опитва да затвърди сред американската общественост идеята, че Съединените щати не са въвлечени по-дълбоко в украинския конфликт, за да не навредят на шансовете си в избори.

В резултат на това Киев трябва да се задоволи с „гаранции за сигурност“, но те нямат голяма тежест без обещанието за пълноправно участие в НАТО, отбелязва изданието.

По-рано тази седмица доклад на Financial Times разкри, че липсата на напредък на Украйна към членство в НАТО е ключов проблем, създаващ напрежение в отношенията между САЩ и Украйна.

Украинските надежди сега се възлагат на срещата на НАТО във Вашингтон, насрочена за 9-11 юли, за да даде по-определен сигнал за следвоенното членство на Украйна.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит каза пред репортери миналия месец, че е малко вероятно Киев да получи покана за членство на срещата на върха на алианса през юли, като обеща да предложи пакет за сигурност като „мост“ към членството.

Този мост „ще бъде добре осветен и направен от стомана и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем на нашите приятели от Украйна, стъпка по стъпка, да преминат през този мост към членство в крайна сметка“.

Въпреки това, отказът да продължи напред с план за ускорено членство оставя надеждите на Украйна за членство в НАТО на заден план.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *