БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. св. Петър и Павел“

От 24 юни Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Св. св. Петър и Павел“ от серията „Българска иконография“. Номиналната ѝ стойност е 100 лева, а продажната ѝ цена – 1757 лв. В тираж 4 хиляди броя са излети златни монети с проба 999/1000, качество – мат-гланц, висше. Диаметърът на една монета е 24 мм, а теглото – 8,64 г.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а околовръст – е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2024“.

На гърба на монетата са изобразени каноничните образи на св. Петър и св. Павел, които държат медальон с образа на Иисус Христос, и надпис над тях на два реда „СВ. СВ. ПЕТЪР И ПАВЕЛ“. Изображение: БНБ Изображение: БНБ

От централната банка съобщават, че монетата ще се продава на две каси в БНБ в София – пл. „Княз Александър I“ № 1, и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка, или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 24 юни новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Инвестбанк“, „Първа инвестиционна банка“, „Тексим Банк“, „Токуда Банк“ и „Централна кооперативна банка“ за продажба в техните офиси и клонове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *