Борисов поема отговорност само с 80 депутати след нови избори

Летим към избори. Това заяви преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И очевидно полетът продължава, съдейки по думите на Борисов, като сега единствено от бившия въздушен ас Румен Радев зависи кога ще започне процесът по пикиране надолу към нов вот наесен.

В редовния си сутрешен коментар пред медиите в кулоарите на НС в четвъртък, Борисов отсече: “Парламентът е изключително разделен!” Заяви, че ще понесе отговорност за съставяне на управление, само ако има над 80 депутати. А в момента те са едва 68, т. е. отговорът е избори наесен.

“Ако има такъв магьосник, който може да сформира нещо между партии, които искат да се бият вътре – съжалявам, когато съм могъл и съм имал над 80 депутати, съм носил отговорност. Ако нашите избиратели сега на следващите избори положат максимум усилия и изкараме над 80 народни представители, ще поема отговорност. Ясно и точно!”, заяви експремиерът.

Борисов не се поколеба да посочи и конкретните според него виновници за тази нестабилност на държавата: “Ние дори комисии в парламента не можем да направим, не можем да приемем поне едно нещо да сработи. И виновниците за това са тези, които го започнаха. Тогава, ако си върнете архивите, предупреждавах – ще влезем в изборни спирали. Това го започнаха ПП-тата, ДБ-тата, Божков, Радев и всички, които тогава излизаха на площада. Резултатът, жътвата, е тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България.”

Според първия човек в ГЕРБ, ако партията му все още е доминирала в управлението, то България отдавна е щяла да изпълни стратегически цели като влизането в еврозоната.

“Как се държат политическите партии – в момента ние сме в митинг на предизборна кампания. Абсолютна безотговорност! И чакат кой ще мигне пръв, за да направи нещо за държавата. Каква еврозона? Ние бяхме там с ГЕРБ – в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега имахме правителство, доминирано от ГЕРБ, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем. А в момента не можем да направим дори финансова комисия в парламента и само ще се изслушваме.”

“В изборната вечер по предварителни данни ГЕРБ получаваха дори 84-85 депутатски места, но в крайна сметка се оказаха 68.” Това припомни Борисов в поредния си призив за смяна на избирателната система. “Това никой не иска да го обсъждаме. Защото на всички им е изгодно да има много малки партии и само да се замеряме с обвинения.”

“Когато другите се окичат с 3 успешни (мандата)… Тези, които ПП си ги броят за успешни, единият е заради Слави Трифонов, другият е благодарение на мен. А докато ГЕРБ правеше успешни мандати, ги правеше заради мен.”

Като “глупости” определи призивите за експертно правителство и посочи: “В ГЕРБ всички са експерти”. И се възмути още, че “най-корумпираните” (визирайки ППДБ), не искали да върнат жеста на ГЕРБ, подкрепили кабинета “Денков”.

“Най-нормалното, най-стабилното (управление) е между първата, втората и третата партия. И всички останали тогава – с експерти, с хора, които действително са добри, да бъдат вкарани в правителството и да се управлява стабилно”, протегна отново ръка към ППДБ лидерът на ГЕРБ.

 

 

Автор: Иван Гергов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *