Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

Врайона на Централното Средиземноморие от юг се пренася прах от Сахара с много висока концентрация (ярко розово оцветяване на изображението по-долу), съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. (Видеото е архивно.)

Преносът на въздушните маси е в циркулацията на циклон, с център над планината Пиренеи.

Тази въздушна маса, но вече трансформирана и с намалена концентрация на сахарски прах, през следващите дни ще достигне и Балканския полуостров. прогнозират от НИМХ.

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен, особено за малки деца, възрастни хора и такива със съпътстващи белодробни заболявания и хронични кардиопулмонални заболявания.

Сахарският прах може също да влоши здравословните симптоми на тези, които страдат от астма, алергии и хронична обструктивна белодробна болест.

Прахът, идващ от Сахара, носи голямо разнообразие от бактерии, вируси и гъбички, като някои от тях могат да са патогенни.

Лекарите съветват при влошено качество на въздуха заради сахарски прах хората да не излизат, а когато го правят да носят маска за дихателна защита, напр. KN95.

Хората, които използват лекарства за белодробни заболявания, трябва да ги носят през цялото време и да ги използват, както е предписано. При първите признаци на затруднено дишане незабавно да потърсят професионален медицински съвет. За по-леки симптоми стандартните лекарства за алергия като антихистамини и стероидни назални спрейове могат да облекчат симптомите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: НИМХ, Carpha.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *