В Созопол вдигнаха цените с 10-15%

Туристическият сезон тази година в Созопол започна месец по-рано от очакваното. Това казаха пред БТА хотелиери и ресторантьори, които са отворили обектите още в края на месец май. Цените за настаняване в община Созопол са малко по-високи в сравнение с миналата година. Увеличението е между 10 и 15 на сто.
Собственици на хотели разясниха, че това се дължи на повишените разходи за поддържка на обектите и увеличението на заплатите на работниците. Очакванията им са за постоянна заетост на туристически обекти поне до края на месец септември. Засега не се сбъдват прогнозите за по-малко чуждестранни туристи в крайморския град заради Европейското първенство по футбол, което се провежда в Германия.
От поне две седмици в Созопол пристигат групи основно от Полша, Словакия, Германия и Великобритания. Собственици на ресторанти посочиха, че в крайморския град често се чува и френска реч. Дали очакванията за силен сезон ще се оправдаят, ще стане ясно след средата на месец юли, когато градът ще започне да посреща и българските туристи, казаха хотелиери.
Община Созопол откри официално туристическия сезон през изминалия уикенд. Според кмета на общината Тихомир Янакиев ръстът в сектора ще бъде поне 10 на сто през тази година.
„И в момента при нас има много чужденци, но ние разчитаме най-вече на българските туристи, които се надяваме да не идват само за уикенда“, каза Янакиев. Той подчерта, че тази година Созопол ще разчита на много богата културна програма, с която да привлече повече летовници.
За първи път септември ще бъде обявен за месец на културата. Събитията започват още в края на август с традиционните празници на изкуствата „Аполония“, които ще се проведат в периода 28 август – 7 септември.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *