Газова или възобновяема енергия?

Според главния изпълнителен директор на водеща компания за соларна енергия нарастващите нужди от енергия на изкуствения интелект и центровете за данни ще бъдат посрещнати предимно с възобновяема енергия, а не с изкопаеми горива.

Газовата индустрия вярва, че е в най-добра позиция да задоволи нарастващото търсене на енергия от центровете за данни, като твърди, че възобновяемите енергийни източници не са достатъчно надеждни, за да захранват сами тези енергоемки проекти. Но Дан Шугар, главен изпълнителен директор на Nextracker, твърди, че ниската цена и бързото разгръщане на слънчевата енергия, както и амбициозните климатични цели на големите технологични компании, ще направят възобновяемата енергия предпочитан избор за захранване на центровете за данни.

Nextracker изгражда системи, които позволяват на соларните панели да следят позицията на слънцето, като по този начин повишават ефективността на електроцентралите, работещи с възобновяеми източници. Компанията надминава очакванията на Уолстрийт вече четири поредни тримесечия. Nextracker има неизпълнени поръчки на стойност над 4 млрд. долара и до момента е доставила 100 гигавата, което е два пъти повече от пиковия товар на Калифорния.

Акциите на Nextracker са поскъпнали с 19% от началото на годината и с 37% през последните два месеца. Около 80% от анализаторите на Уолстрийт, които покриват компанията, оценяват акциите ѝ като купувани или свръхпредпочитани, според FactSet.

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *