Днес е ден за размисъл преди изборите „2 в 1“

Приключи предизборната кампания, днес е ден за размисъл преди изборите „2 в 1“ в неделя.

Партиите, коалициите и кандидатите за наши и евродепутати регистрирани за изборите, имаха един месец да убедят гласоподавателите във важността на своите послания и да спечелят тяхната подкрепа. И през тази предизборна кампания, както и при предишната, не се състоя нито един стойностен дебат между лидерите на

водещите политически формации. Голяма част кандидатите предпочетоха да правят посланията си през социалните мрежи.

Съгласно закона днес и до 20 часа в деня на изборите е забранена предизборната агитация. Избирателите имат възможността самостоятелно, без намеса и влияние да вземат решение какъв ще бъде техният вот в утрешния ден.Не е позволено да се огласяват и резултати от допитвания до общественото мнение във връзка с изборите. Забранено е да се разпространяват пропагандни материали. Според Изборния кодекс на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лв. От

ЦИК подчертават, че забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като “Фейсбук”, “Туитър”, “Вайбър”, “Ютюб” и др. на доставчиците на медийни услуги.

В неделя гласуването ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на съответната избирателна комисия, ако в 20.00 ч. пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 ч.

Тъй като по-голямата част от избирателните секции са разположени в учебни заведения, в понеделник учениците в тези, в които има избирателни секции, са освободени от учебни занятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *