Дойде ли време за сиеста и в България?

От много години се обръща внимание на връзката между полагането на труд и климатичните особености през различните сезони. През лятото винаги има препоръки, които се дават и към работодателите, и към работниците. Службите по трудова медицина също са сред онези, които следва да дават препоръки за следене и съобразяване с прогнозата за времето и за преразглеждане на графиците на работа, с цел избягване на работа в най-топлите часове на деня.

Това отбелязва пред БТА главният експерт „Социален диалог“ в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова. В този смисъл, темата за климатичните промени и новото работно време не е нова, казва експертът, но посочва, че с резките промени в климата на България ще са необходими и нови идеи и оценки на риска, които да бъдат взети предвид.

Съществуващите възможности за промяна на работното време

В момента възможните параметри на промяна на работното време заради климатичните изменения са няколко.

Всичко е съобразено с конкретната работа на предприятието, с бранша, сектора, с това дали има работа на открито, посочва експертът и очертава основните възможности: следене и съобразяване с прогнозата за времето и максималните дневни температури на въздуха, вероятността от гръмотевични бури, преразглеждане на графиците за работа и избягване на такава между 13:00 и 16:00 часа.

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *