Ето кой помогнал на Брендо да влезе в България

Двама мотористи са помогнали на Евелин Банев – Брендо, да се укрие, след като се е завърнал в България на 8 юни 2022 г. с мистериозния минисамолет „Пайпър Ацтек“, нарушавайки въздушното пространство на 7 европейски държави. Това съобщава „Телеграф“.

За кацането му с този самолет потвърди в парламента и вътрешният министър Калин Стоянов.

В момента срещу рокерите се води досъдебно производство от прокуратурата във Видин, тъй като летателният апарат е кацнал да презареди с гориво първо на територията на бившето летище Иново, на 3 километра северозападно от дунавския град.

Мотористите са занесли бензин от 3.48 лв., тогавашната цена на литъра. Горивото е било в туби, с които е напълнен резервоарът на самолета, пристигнал нелегално от Литва, става ясно от материалите на разследващите.

Летището в Иново е изоставено повече от 30 години. Било е необходимо самолетът да презареди, за да стигне до крайната си цел – другото изоставено летище, Буховци, край Търговище.

Не е ясно къде е слязъл Брендо, дали е останал заедно с рокерите, или е продължил до Търговище.

От обясненията на мотористите единствено е изяснено, че те са били потърсени през мобилно приложение, каквото ползват пътуващите с мотори по цял свят. Отзовали се на помощ, мислейки, че помагат на „брат на вятъра“, а не на самолет. Двамата вече са поискали да сключат и споразумение с прокуратурата, което се очаква да бъде одобрено от съда.

Според разследващите рокерите се занимават с трафик на бежанци през границата със Сърбия и са част от по-голяма престъпна група каналджии.

Данните за самолета сочат, че е излетял от Литва, минавайки през Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Сърбия и България. Летателният апарат е минал достатъчно ниско, за да не бъде прихванат от радарите на нито една от тези държави.

Версиите тогава бяха, че полетът е бил тест за НАТО на фона на войната в Украйна, както и превоз за наркотици. Действително впоследствие имаше още такива полети, които кацаха с висококачествена марихуана в Турция. Дали Брендо е имал връзка с организацията остава под въпрос.

Време

Разследването установи, че самолетът е продаден на 4 юни от литовеца Броний Заронскис, който е бивш военен пилот. Мъжът обясняваше, че купувачите са били румънци или украинци. Както е известно, Брендо притежава украинско гражданство и през 2021 г. бе засечен в Киев, където дори откриха голяма нарколаборатория за марихуана.

Вътрешният министър Калин Стоянов посочи в петък, че още като директор на ГДБОП е започнал проверка за самолета, и разкритикува действията на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

„Докато Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като директор на ГДБОП предприех необходимите действия. Има и досъдебно производство, в момента се наблюдава от Окръжна прокуратура – Видин.

Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение“, заяви Стоянов.

Мярка

В петък от прокуратурата се презастраховаха и поискаха от Софийския градски съд налагане на мярка „задържане под стража“ за Брендо на основание двете му европейски заповеди за арест (ЕЗА) от Италия и Румъния.

Въпреки че първоначално съдът определи искането на прокуратурата като „нонсенс“, впоследствие реши, че е необходимо да бъде взета мярка за задържане. Опасенията на състава са, че е възможно Брендо да бъде освободен, преди да е приключил същинският съдебен процес.

Кокаиновият крал на Европа се появи по къси гащи в съдебната зала. Делото премина при изключително засилени мерки за сигурност с препречен всякакъв допир с медии.

Така на Брендо му бе осигурен необходимият комфорт, докато траеше делото в сградата на улица „Черковна“ 90.

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *