ЕЦБ ще поиска от някои германски банки повече провизии за заеми за бизнес имоти

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще поиска от редица германски кредитори да заделят по-големи резерви в случай на спиране на плащанията по имотни заеми. Ходът ще намали печалбите на банките, отбелязва Bloomberg.

 

Не всички кредитори са съгласни с подхода на ЕЦБ и вместо това са защитили сегашното си ниво на провизии, казват източниците. В някои случаи те са успели да убедят регулатора да намали размера на допълнителните средства, който първоначално е счетен за необходим, допълва един от тях.

Банките трябва да заделят средства, за да се предпазят от спиране на обслужването на заеми. Резервите не могат да бъдат използвани за никакви други цели, което означава, че те директно намаляват печалбите, които банките постигат.

Преди около три години ЕЦБ започна преглед на експозициите към бизнес имоти на 32 банки. Впоследстрвие регулаторът стесни групата до 15 кредитора от страни като Германия, Франция, Италия, Кипър и Словения, съобщават запознатите с въпроса източници. ЕЦБ съобщи, че разглежда редица фактори, включително последиците от по-големите строителни разходи, растящите лихви и разликата в стойността между сградите на първокласни локации и не толкова желаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *