Замърсяването на река Сена може да отмени Олимпийските игри в Париж

Някои състезания по плуване на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. може да бъдат отменени или отложени, казаха официални лица, тъй като компанията, отговорна за водоснабдяването на града, предупреди за опасно замърсяване на река Сена по-малко от месец преди началото на игрите – въпреки че френският президент Еманюел Макрон и кметът на Париж Ан Идалго заявиха, че реката ще бъде чиста навреме за събитията след десетилетия усилия за почистване, съобщава Forbes.

Eau de Paris, градската компания за водоснабдяване, свързана с правителството, каза в петък, че Сена е тествана за опасни нива на замърсяване с E. coli в четири различни участъка на реката за трета поредна седмица, включително една област, която е приблизително два пъти по-висока от зададената граница от Световната федерация по триатлон.

Офисът на Идалго каза в изявление, че качеството на водата на реката „остава влошено“ поради „неблагоприятни“ условия, като температури над средните и валежи, според Агенция Франс Прес.

Surfrider Foundation Europe завърши 14 теста на водни проби, взети от две места на Сена – включително стартовата точка за олимпийските и параолимпийските триатлони и маратоните по плуване – между септември и март, нито една от които не отговаря на разпоредбите на Европейския съюз, казаха по-рано от организацията.

Само едно място не показва тревожни нива на бактерии като E. coli и enterococcus faecalis, бактерии, открити в човешката фекална материя, според групата.

Тони Естанге, президент на организационния комитет на Париж, каза, че докато служителите са „уверени, че ще бъде възможно да се използва Сена“, може да има „окончателно решение да не може да се плува“, визирайки сценарий, включващ тежки дъждове, което може да доведе до повишени нива на E. coli в реката.

Международният олимпийски комитет каза в изявление за NBC News, че триатлонът може да бъде отменен или превърнат в дуатлон – само бягане и колоездене – ако водата на реката е твърде замърсена.

Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж, отговарящ за Олимпиадата, каза пред New York Times, че ако в Париж има валежи „една седмица непрекъснато преди състезанията“, качеството на водата на Сена „вероятно няма да е отлично“.

Ана Марсела Куня, бразилската носителка на златен медал от 10-километровия маратон за жени на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., каза пред агенция Франс Прес, че има „загриженост“ относно замърсяването на Сена. Олимпийските служители  „имат нужда от план Б, в случай че не е възможно да се плува в Сена“, каза Куня, добавяйки, че реката „не е създадена за плуване“.

Макрон и Идалго казаха, че планират лично да плуват в Сена, за да покажат усилията на града да почисти реката. Идалго, който отмени плановете си да плува в реката в неделя заради предстоящите избори, каза в сряда, че реката е „готова“. Макрон каза, че ще бъде „важно наследство“ от Олимпийските игри Сена да бъде включена в събитията.

1,5 милиарда долара. Толкова е похарчил Париж по време на продължилите десетилетия усилия за почистване на Сена за обществено ползване, което включва проекти за модернизиране на градската канализационна система и съоръженията за пречистване на дъждовни води.

World Aquatics – световният ръководен орган за плуване – отмени Световната купа по плуване в открити води в Париж миналата година, след като официалните лица установиха, че качеството на водата на Сена „остава под приемливите стандарти за опазване здравето на плувците“. Организацията отбеляза, че е „ясно, че е необходима допълнителна работа“, за да се „осигурят стабилни планове за действие при извънредни ситуации“ за Олимпиадата.

Публичното къпане в Сена е забранено от 1923 г., след като служителите установиха, че водата е опасна, според BBC. Париж работи с дренажна инфраструктура с „единна система“, която се пренасища по време на обилни валежи, което води до оттичане на излишната вода в реката. Парижки служители казаха, че усилията за почистване, в допълнение към актуализираните канализационни и санитарни системи, ще позволят на града да отвори три зони за плуване на открито до 2025 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Труд онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *