Защо наричат Черешовата задушница Орехова?

Днес е Черешова задушница. Официалното й наименование е Задушница преди Петдесетница, защото двата дни са „вързани“.

Петдесетница е задължително в неделя, на 50-ия ден от Възкресение. А съботата преди нея по църковен канон е ден за душите на покойниците. Петдесетница е „завързана“ за Великден, който е с плаваща дата. Затова и датата на Задушницата винаги се мести.

Но Черешовата задушница, която носи това име, защото се раздават череши, се нарича още и Орехова. Защо?

На следващия ден, Петдесетница, най-важната служба е вечернята, за която предварително се освещават орехови листа. По време на вечернята свещеникът разхвърля шумата над вярващите.

Но защо точно листа от орех? Те наподобяват пламъците, чрез които се спуска Дух Свети на Петдесетница, и са негов символ.

Има и друга символика. Приема се, че душите се пускат от Отвъдното на Великден и са на земята сред нас до Спасовден или до празника на Свети Дух. На места вярват, че коленичили върху орехова шума в църквата, може да бъдат видени и чути покойниците.

Слагане на орехова шума на гробовете

От тази шума се покриват гробовете, за да бъдат предпазвани покойниците. Принципно обичаите с ореховата шума се отнасят към Петдесетница и празника на Дух свети след нея, но обичаят се е прехвърлил към Задушницата на предходния ден. Някъде почнали да носят орехова шума предварително, а Задушницата била наречена Орехова. В селищата, където се носи шума, не се носят цветя.

Според друго вярване, орехът свързва земното с отвъдното и е добър проводник към покойните.

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *