Илияна Йотова връчи топ дипломи в Минно-геоложкия университет

Политическите решения са кабинетни решения, обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите. Със своята работа, със своите анализи вие може да предложите най-добрите решения на съвременните предизвикателства пред развитието на индустрията и икономиката, да предвидите резултатите от всяко решение. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства на тържествена церемония в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ придобилите научни степени и академични длъжности.

В приветствието си Йотова изтъкна, че Минно-геоложкият университет е едно от най-авторитетните висши учебни заведения в България, превърнало се в емблема за качество и истинско висше образование. „Над 35 хил. студенти са преминали през тези аудитории. Завършилите тук са търсени кадри в България, в Европа, в цял свят“, посочи тя. Вицепрезидентът поздрави докторите, докторите на науката, главните асистенти, доцентите и професорите, чиито дипломи връчи, за амбицията и верността към науката. „Искаме още кадри като вас, които да остават тук и да развиват България, но още не сме създали необходимите условия, за съжаление“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази своята надежда, че само хора професионалисти ще успеят да се справят с предизвикателствата на днешния динамичен свят. „Кризите в Европа, които следват една след друга, ясно показаха, че Старият континент много лесно може да изгуби както научната си мисъл, така и икономическата си мощ. Особено кризата с COVID-19 показа, че ако Европа не преосмисли индустриалната си и икономическата си политика, ще става още по-зависима от други страни, най-вече от Азия, защото години наред изнасяше своите производства навън заради евтината работна ръка“, заяви Йотова.

Според нея е необходим сериозен анализ от специалистите, който политиците трябва да чуят, за това с какви земни ресурси разполага всяка европейска държава, включително България със своето богатство на полезни изкопаеми. „Трябва да се анализира как богатствата, които ни дава земята да бъдат превърнати в суровини, а суровините в производство, така че да няма световни монополисти, а ние също да имаме своята значима роля. Трябва да се реши как най-бързо да бъдат регулирани тези дисбаланси и с какви инструменти“, посочи вицепрезидентът.

Ректорът на Минно-геоложкия университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев благодари на президентската институция за подкрепата и доброто сътрудничество.

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *