ИТН протегна ръка за третия мандат и поиска президентска република

Парламентарната група на „Има такъв народ“ протегна ръка за третия мандат за съставяне на правителство от 50-то Народно събрание, докато в другата държи карта за президентска република.

Припомняме, че третият мандат за съставяне на правителство се дава на парламентарна група по избор на президента, след като са се провалили опитите за съставяне на правителство с първите два. ИТН вече са получавали третия мандат – при предишната парламентарна рулетка. Иначе до този момент са получавали и два пъти самостоятелно мандат за правителство, но не са успявали да го реализират.

Президентът Румен Радев продължи последната серия на консултации за съставяне на правителство с последните две партии в 50-ото Народно събрание – „Има такъв народ“ и „Величие“. Представителите на ПГ на ИТН, водени от председателя на парламентарната им група Тошко Йорданов и депутатите Станислав Балабанов, Александър Вълчев и Станислав Богдански.

Радев запита дали от парламентарната група на ИТН са готови да подкрепят правителство на малцинството, предложено от ГЕРБ-СДС, или анти ГЕРБ-ДПС коалицията, предложена от „Възраждане“, или пък програмно правителство от експерти с широка парламентарна подкрепа.

Той призова ИТН да дадат по-широко обяснение какво биха направили, ако получат третия мандат за съставяне на правителство, отчитайки, че формацията на Слави Трифонов следи как вървят консултациите към настоящия момент.

„Вие сами усещате как ниската избирателна активност поставя редица предизвикателства пред партиите и обърка много прогнози. Големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на държавните институции. На консултациите се обсъжда съставяне на правителство с първия и втория мандат, но вие повдигнахте темата за третия мандат“, обърна се Радев към групата на ИТН.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов определи ниската избирателна активност като „ужасяваща“. Доверието на избирателите може да се върне от политиците, когато започнат да си спазват думата, каза Йорданов. ИТН не отсега, а в последните години говорят за експертен кабинет в усилия за излизане от политическата криза и връщането на доверието на гражданите.

Йорданов посочи, че с първия и втория мандат няма широка политическа подкрепа.

Според него най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат да се пристъпи към разработване на програма и експертно правителство, ако последната папка бъде дадена на ИТН. ИТН отказват да изпълняват команди като дресирани кучета.

На въпрос за темата за стабилизиране на политическите процеси чрез промяна на избирателната система (темата бе предложена от Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ) Тошко Йорданов заяви, че ИТН имат ясна теза по въпрос и това е президентска република. Йорданов подчерта, че в държавите с президентска република няма политическа криза. И даде пример, че в САЩ няма смяна на кабинети*.

Той се закани, че ако партиите в българския парламент продължат по същия начин не било изключено хората да узреят за идеята за президентска република. Ако първите два мандата не успеят, то във времето до третия мандат, да има достатъчно здравомислие в партиите, да надмогнат страховете и желанието си да са прима балерини в театър без публика и да подходят отговорно, призова Тошко Йорданов.

Формацията на Слави Трифонов е готова да направи опит за нов референдум по темата.

*New.bg уточнява, че САЩ не са президентска република, а федерална конституционна република.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

Симеон Янев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *