Как да загърбим вредните си навици: 3 основни стъпки

Всички имаме лоши навици. Независимо дали става дума за ровичкане в социалните мрежи, прекарване на твърде много време в Netflix или прекомерно пушене и пиене, някои от тях са в най-добрия случай непродуктивни (а често и вредни за здравето), но мнозина все пак избират да им се отдадат.

Хората са склонни да обвиняват външни фактори за лошите си навици, но истината е, че първопричината обикновено е вътрешна.

„Това е проблем с регулирането на емоциите“, казва Нир Еял, експерт по поведенчески дизайн и автор на бестселъра „Неотстъпчив: Как да контролираме вниманието си и да изберем живота си“, пред CNBC.

По данни на Harmony Healthcare IT, например, средностатистическият американец прекарва 4 часа и 37 минути на ден, гледайки екрана на телефона си. Тази цифра е още по-висока в някои части на Азия. В Индонезия средното дневно време, прекарано на екрана на мобилен телефон, е било цели 6,05 часа през 2023 г., според Statista. В Тайланд средното време, прекарано на екран, е било 5,64 часа, а в Индия – 4,77 часа, според същия набор от данни.

„Правим проучвания за времето, през което хората проверяват телефоните си, и само в 10% от случаите това е заради нотификация или позвъняване“, разкрива Еял. „Така че в 90% от случаите това е поради някаква друга причина – чувство, което всъщност е първопричината за всичко, което правим. Става въпрос за желанието да избягаме от дискомфорта.“

В крайна сметка, за да изкоренят лошите навици, свързани с разсейването, хората трябва да се научат как да регулират емоциите си и да овладеят вътрешните си задействащи фактори.

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *