Как изкуственият интелект може да е следващата офшорна дейност

Отне 72 години, за да може делът на американските домакинства с телефон да нарасне от 10 на 90 процента. Отне 19 години това да се случи с телевизорите. Но скоростта на възприемане на най-новите технологии, като генеративния изкуствен интелект (AI), е зашеметяваща. В рамките на 15 месеца от стартирането му 23% от пълнолетните американци са използвали чатбота ChatGPT на компанията OpenAI.

Причините за това ускорение не са трудни за разбиране. Вместо да бъде отделен, сравнително скъп физически обект, като телефона или телевизора, генеративният AI е (предимно) безплатен софтуер, който разширява съществуващите услуги.

Колосални глобални цифрови платформи могат да доставят тази технология почти мигновено в масов мащаб. Наскоро Apple обяви, че ще пусне Apple Intelligence на повече от 2-та милиарда потребители на своите устройства.

Но наличието на нова технология не означава, че тя незабавно ще бъде използвана бързо и продуктивно. Може да отнеме години, ако не и десетилетия, преди технологиите с общо предназначение да трансформират икономиките, пише редакторът за иновациите на Financial Times Джон Торнхил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *