Как САЩ предизвикват света да намери алтернатива на долара

Съединените американски щати последователно рушат стълбовете, поддържащи долара като световна резервна валута, като последните удари идват от някои влиятелни американци, които поставят под въпрос върховенството на закона след осъждането на Доналд Тръмп. По този начин САЩ на практика предизвикват останалата част от света да намери алтернатива – и засега изглежда, че успяват.

Атаките срещу правната система след осъждането на бившия президент Тръмп следват други стъпки, които според някои анализатори се възприемат като хвърляне на ръкавица от страна на Съединените щати към останалия свят.

Страната радикално увеличи използването на санкции като наказателен инструмент на външната политика. Едновременно с това увеличава огромния си дълг, като оставят чужденците, които търсят сигурността и дълбочината на нейните пазари, да финансират нейните ексцесии.

Reuters се обръща към ръководители на компании, предоставящи финансови услуги, глобални инвеститори и други експерти в Азия и Съединените щати с въпрос колко дълго според тях американците могат да продължат да правят това, без да се стигне до значителен удар. Отговорите показват, че както в САЩ, така и извън страната нараства недоумението относно последиците от американската горделивост. Но въпреки всичко, никой досега не е успял да намери надеждна алтернатива или не очаква такава да се появи скоро, а вината за това е отчасти и в самите държави.

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *