Кардиологът със световна слава проф. Иво Петров с поредно признание

Той е финалист за  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024
 

Кардиологът със световна слава проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник, получи поредно признание.  Той е финалист за златните статуетки на  BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, съобщават организаторите от Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

 Превенцията е най-доброто лечение – това е мотото на  деветото издание на събитието, което  ще се състои на 05.07.2024 г. в Hyatt Regency Sofia.
Проф. Иво Петров е първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете). Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт. 
Пионер в международен мащаб е за имплантиране на бифуркационни стентове при сложна патология на артериите на сърцето. През 2018 г. извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза. Първи у нас е въвел в практиката извършване на ренална денервация при резистентна хипертония, както и ендоваскуларно лечение при хронична цереброспинална венозна недостатъчност, Мей-Търнър синдром, стенотична и аневризмална патология на коремната аорта.
В периода 2006-2012 оглавява клиниката по кардиология, ангиология и електрофизиология към Аджибадем Сити клиник Болница Токуда. От 1992 до 2004 г. година работи Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“. От 2018-а е професор по кардиология в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Чете лекции в Америка, Африка, Азия и Европа, полиглот, владее отлично френски, испански, английски и руски език.
Той е преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. Има три специалности – вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология.
Съпредседател е на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти, почетен член на Американския колеж по кардиология и на Европейското кардиологично дружество, бивш председател на Дружеството на кардиолозите у нас, член на Българското дружество по интервенционална кардиология, Националното дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология. Член на Латиноамериканската асоциация на интервенционалните кардиолози, Аржентинското дружество на инвазивните кардиолози, Испанската асоциация по кардиология и Българския лекарски съюз. Член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването на България
Партньори на събитието са: Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение  на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *