Колко е важно да не „приземяваме“ децата

Винаги е очарователно, когато малките деца обявяват, че като пораснат ще станат астронавти, поп звезди или президенти.

В някои семейства обаче очарованието на тези големи мечти изчезва по-бързо, отколкото в други.

При всичкия стрес как да пестят повече, за да осигурят добро образование и професионален път на децата си, родителите често решават, че е по-добре да смекчат очакванията им възможно най-рано. Животът е труден, така че е по-добре да помогнем на децата да си поставят по-реалистични цели, за да избегнат разочарованието, смятат много родители.

В подобен начин на мислене може да има логика, но данни от проучвания, провеждани в продължение на 64 години, показват, че родителите трябва да работят усилено, за да му устоят.

Става дума за доклад на учени от Universidad Carlos III de Madrid и Центъра за изследване на икономиката и благосъстоянието към Университета на Базел от 2022 г. Той анализира данни за 17 000 деца, събирани 10 пъти от 1958 г. до наши дни, изследвайки ефектите от неудовлетворените стремежи върху удовлетворението от живота Един от изводите е, че за това какво децата постигат в живота има значение и колко големи са мечтите им. Те са също толкова важни, ако не и повече, от коефициента на интелигентност или социално-икономическия профил на семейството.

Защо трябва да насърчаваме децата си да мечтаят с размах?

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *