Красимир Дачев – Индустриалецът от Свищов

Красимир Дачев е собственик на “Свилоза” АД и един от големите работодатели в страната. Завършва „Право“ в Софийския университет. През 1985 г. специализира американско право и правни институции в Залцбург, Австрия. Преди 10 ноември 1989 г., повече от 12 години е главен юрисконсулт на Национален комитет за използване на космическото пространство. Член е на Международната академия за космическо право, Франция и на Националното географско дружество, САЩ. През 1997 г. създава група „Технология на металите – Ангел Балевски Холдинг“ АД, обединявайки в нея редица предприятия от металообработващата индустрия. От 2019 г. е втори мандат зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и член на Изпълнителния съвет на Палатата.

През всичките години, откакто е в големия бизнес, предприемачът Красимир Дачев не пести истини на политиците и затова при кризисни за икономиката ни моменти влиза в телевизионните студия, за да спори чрез примери и аргументи с партийните говорители за странни или дори вредни властови решения. Затова и не беше изненада, когато на церемонията по връчването на Орден „Стара планина“ първа степен, индустриалецът открито заяви за пореден път, че проваленият проект за АЕЦ „Белене“ не е в полза на българската икономика. „Не можем да разберем как на нас не ни дава Европа да си монтираме ядрените реактори, които са наша собственост, а трябва да ги дадем на Украйна, която я канят с нашите реактори да стане член на ЕС“, каза Дачев. „Напоследък не виждаме отговорност при вземане на различни решения, касаещи развитието на страната. Непрекъснато ни обясняват за „колективната отговорност“ на институциите. Колективната отговорност датира още от римските легиони, когато някой легион загуби битката, останалите живи ги строяват и всеки десети му режат главата, т.н. децимация, но последните 30-40 години не виждам някакви глави да падат в околността, което означава, че отговорността не е колективна, а има колективна безотговорност“, посочи още бизнесменът.

Понякога казва, че българските политици търсят начин да са до парата, нищо, че в болшинството си не знаят как се изкарва: „Стигнаха до там, да решават кое частно предприятие да се продава и кое не. Не знам тези хора на коя планета живеят…“ И отбелязва, че благодарение на „видни“ икономисти и финансисти от последните години, предприятия се декапитализираха.

„Големите цени в енергетиката през 2022 година обезкръвиха всички ни, само бюджетът беше щастлив, беше препълнен с пари“, отсича предприемачът. Но веднага дава пример, че през това време в държавата „една тухла не е сложена някъде“ за последните три години, „един километър път не е направен като хората“.

„Не павираме ли пътя за бъдещето, ние няма да имаме бъдеще, а трета година не се инвестира нищо и плюс всичко това се теглят заеми“, допълва Красимир Дачев. На въпроса защо не е влязъл в политиката, той отговаря: „Не разбирам алогизма на политиката. Търся винаги някаква причинно-следствена връзка, а в политиката обикновено са някакви невидими интереси, които трябва да разгадавам едва ли не с кристално кълбо“. По думите му, в политическия живот има много интереси, които са заложени още преди години, партиите имат полза от поддържането им и затова няма логически решения, а и съответните органи дори не носят отговорност.

Нашата остаряла Европа се оказа изостанала, казва с тъга Дачев и допълва, че не само българската, но и европейската икономика се намира в много сериозен и тежък период.

Индустриалецът е роден е на 22 февруари 1950 г. в Свищов и винаги остава много свързан с родния си град. Свищовци му се отблагодаряват за стотиците благотворителни кампании с почетно гражданство.

Навремето Красимир Дачев започва трудовата си дейност като юрист в Централна лаборатория за космически изследвания. Активно участва в организирането на космическия полет на българския космонавт Георги Иванов и Космическата програма „България-1300“. Предприемачът е член на настоятелството на БАН. Председател е на настоятелството на НСА и НХА.
От близо 40 години индустриалецът развива Програмата за подкрепа на родолюбиви и народополезни инициативи за изграждане на паметници, издаване на книги, подкрепа на домове за възрастни хора и сираци.

Миналата година заедно със съмишленици създава фондация „Цветан Радославов“ и на нея ще дари изкуството, които събира от много години. В плановете на Красимир Дачев са и няколко мащабни изложби.

На въпроса „Защо?“ отговаря, че желанието му е част от това, което е изработил, да върне на обществото под формата на културни събития. „Трябва да поддържам и развивам Свищовската традиция на дарителството“, казва Красимир Дачев.

Голяма част от алгоритмите на съвременната политика не ги разбираме

За щастие ние не сме политици, ние работим в реалния сектор и голяма част от алгоритмите на съвременната политика не ги разбираме. Това каза индустриалецът Красимир Дачев по време на церемонията по връчването му на високото отличие орден „Стара планина“ първа степен преди дни в президентската институция.

Българските индустриални предприятия осигуряват хиляди работни места и възможности за професионално развитие и са не само важна част от гръбнака на нашата добивна и преработвателна индустрия, но имат и съществен принос за гарантиране на суровинната и икономическата независимост на България“, заяви президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Но Красимир Дачев не влезе само в тона на тържественото събитие, а отново постави на фокус реалните проблеми на българския бизнес – хаосът в европейската енергетика и несигурността пред българските предприятия за цените на тока.

Младите да вземат пример от него 

Красимир Дачев е дългогодишен член на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), от много години е член на Управителния съвет и няколко поредни мандата е член и на Изпълнителния съвет. Ценен е за ръководството на БТПП със своите практически резултати, със своя опит в управлението на различни бизнеси. Радваме се, че е отчетен неговия принос към българската икономика и се надяваме да бъде като насърчение за младото поколение, което да вземе пример в своя път, ако се старае в областта на икономиката.

Цветан Симеонов, Председател на БТПП

Показа, че приватизацията е най-доброто решение на всички проблеми

Напълно заслужено отличие. През месец май предприятието на Красимир Дачев получи „Зелен Оскар“. Преди това имаше награда за поведението на предприятието от „Икономически живот“. Самият човек показа, че приватизацията у нас е най-доброто решение на всички проблеми, което се е случило в България за последните 40 години.

Красен Станчев, икономист

Работодател с висока социална отговорност

Господин Дечев е отдаден на работата си, много често е в производствените помещения, сред персонала, машините и съоръженията. Земен човек е. Той е работодател, който полага непрекъснато усилия за създаване на по-добри условия за работа, по-добра и по-уютна работна среда. Комуникативен е. Нашето мнение, нашите предложения винаги са били чути и взети под внимание. Отворен е за нови идеи, винаги работим и за реализиране на нови проекти. Той е работодател, който осигурява професионално израстване на всеки, който е пожелал да се развива. Осигурява безплатно обучение и стипендии. Той е работодател с висока социална отговорност.

Лилия Пеловска, HR мениджър в „Свилоза“ АД

 

Автор: Биляна Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *