Мелнишкият епископ Герасим извърши водосвет за нов храм

В известната като „Малката Света гора“ Драгоманска община – Софийска област, беше извършен водосвет от Мелнишкия епископ Герасим по повод отпочване на строителните дейности за православен храм „Св. Архангел Михаил“, който ще бъде издигнат в с. Несла. Строежът е по идея и финансиране на Ангел Симеонов – бизнесмен и меценат на изкуствата. Бъдещият храм – с размери от 90 кв м – е уникално творение от дърво и вече е готов: изработен е от ръчно дялани трупи в Карпатите, отделните части ще бъдат транспортирани до Несла и църквата ще бъде сглобена до края на юли. Вътрешното пространство ще бъде обогатено с автентични стари икони от 16., 18. и 19. век, осигурен е олтар от 19. век. Миряните от околността приемат новото свято място като знак за духовно издигане и знамение за просперитет на района.

Церемонията по водосвета се състоя на 16 юни с разрешението и благословията на митрополит Григорий Врачански (наместник на Българския патриарх). Събитието беше уважено от кмета на Община Драгоман Андрей Иванов, от зам.-кмета Лидия Банкова, от кметския наместник на с. Несла Николай Николов, както и от група културни деятели – член-кор. Вежди Рашидов, проф. д.ф.н. Валери Стефанов, поп певецът Васил Петров, художникът Николай Янакиев и др.

Развитието на региона е осезаемо не само заради увеличаващия се брой на населението, но и от новите инвестиционни проекти: в с. Несла се строи ваканционно селище, в ход е строежът на бутилираща инсталация за вода „Несла“ от извор „Топлика“. Още от древни времена по тези земи се е развивала минната индустрия, а на мястото на селище от каменната ера римляните построяват крайпътната станция Мелдия, в която квартирувала римска войска, за да охранява важния военен път от Централна Европа до Цариград.

През Средновековието са построени десетки църкви и манастири, а през Възраждането и след Освобождението Драгоманският район се прочува с уникалната си църковна архитектура – общо на територията му днес се намират 47 църкви и манастири, поради което тя е известна от векове като „Малката Света гора“. В съседство се намират останките на бившата манастирска обител „Мала Света гора“, където се извисява огромен каменен кръст на Свети Архангел Михаил – поклонници се събират тук всяка година. Река Несла се влива в река Нишава. По съновидения на местен жител преди десетилетия на мястото е съграден малък параклис. Тук местните хора сами се наричат светогорци. Очевидно Божи глас диктува на поета Ангел Симеонов, че точно тук е мястото за нов православен храм.