Младежите в Европа търсят решение на проблемите си в крайната десница

При предходното гласуване за Европейския парламент преди пет години тийнейджърите от целия континент масово излязоха по улиците, за да демонстрират в подкрепа на различни политики за опазване на климата. Те се оплакваха, че нямат думата при вземането на решения, които ще определят живота им за години напред.

„Ще ходим на училище, ако защитите климата“, обявяваха те, оправдавайки дръзкото си пропускане на часовете, за да протестират.

По принцип проучванията показват, че младите хора (обикновено на възраст между 18 и 24 години) в демокрациите от двете страни на Атлантическия океан са склонни да гласуват за по-реформистки настроени, лявоцентристки партии, отколкото за тези вдясно. Ето защо европейските консерватори дълго време се противопоставяха на даването на право на глас на 16 и 17-годишните – въпреки че по-големите тийнейджъри имат право да работят, да управляват превозни средства и да плащат данъци.

И наистина, на изборите за Европейски парламент през 2019 г. най-младите избиратели се включиха масово, като изразиха загрижеността си за глобалното затопляне в това, което наблюдателите нарекоха „зелена вълна“. Една трета от младите хора в Германия, например, тогава гласуваха за Зелените.

 

Цялата Статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *