Може ли, и трябва ли човек сам да си строи дом

Притежанието на собствен дом е една от големите мечти на всеки човек, но постоянно стои въпросът, дали е по-изгодно сам да се заемеш с неговия строеж, или да си закупиш готов имот. Bloomberg TV Bulgaria направи анкета с петима експерти: „По-изгодно е да си построим или закупим готов дом“.

Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers

Има ясен отговор, въпреки че има много особености. Ако предположим равни други условия, да се построи апартамент е по-изгодно, отколкото да се купи готов. Ако не беше така, строителните предприемачи щяха да са фалирали, тъй като разликата в цената е печалбата за предприемача. Зад двете опции обикновено стоят различни участници на пазара, като има единични случаи, в които те се препокриват. Разходът за изграждане на стандартна жилищна кооперация в София на средно или малко над средното ниво може да е в диапазона между 1000-1200 евро на кв. м. За по-висококачествено или бутиково изпълнение цената се качва. Тази цифра не включва разходи за довършителни работи, обзавеждане, нито цената на земята, върху която се строи. Цената на земята много зависи от локацията и може да добави още 200 до 500 евро на кв. м. Трябва да се имат предвид и други фактори, характерни за двете разглеждани опции: липсата на подходящи парцели за строителство се оказва все по-труден проблем за решаване, а факторът време също е ключов.

Покупката на жилище може да отнеме от един до няколко месеца, докато процесът по строителство е доста комплексен. За мен тези две опции не са истински алтернативи, тъй като процесът по строителство не е за всеки човек, който иска да притежава жилище. Това е бизнес и като всеки такъв има своите предизвикателства, специфични рискове и тънкости, които се научават в процеса на работа и могат да се окажат трудно преодолимо препятствие за неопитни предприемачи. За тези хора, които са решили да строят по-малък проект (като къща), бих препоръчал да си намерят надежден главен изпълнител, който да следи и управлява процеса по строителство и съответно да контролира разходите.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *