Накъде са се запътили милионерите през 2024 г.?

Очаква се Великобритания да отчете безпрецедентна нетна загуба от 9500 милионери през 2024 г. – оставайки на второ място по този показател след Китай в световен мащаб. Това е и над два пъти повече от 4200-те души, напуснали страната миналата година, което само по себе си беше рекорд. Това са заключенията на доклада Henley Private Wealth Migration Report 2024, публикуван от консултантската фирма Henley & Partners.

В същото време за трета поредна година се очаква Обединените арабски емирства (ОАЕ) да са на първо място по привлечени богаташи с рекордните 6700 души, които се очаква да дойдат в страната, като значителен приток се очаква от Великобритания и Европа.

Китай отново е напът да загуби най-много милионери в световен мащаб, като се очаква страната да напуснат 15 200 души с голямо нетно състояние. Индия, от своя страна, спада до трето място след Великобритания с 4300 милионери, които се очаква да напуснат страната през 2024 г. в сравнение с 5100 души миналата.

Цунамито от милионери, напускащи Русия след избухването на войната в Украйна, изглежда намалява, като само 100 души се очаква да се преместят тази година – в сравнение с 8500 души през 2022 г. и 2800 през 2023 г.

ОАЕ остават магнит за милионери

Със своя нулев данък върху доходите, златни визи, луксозен начин на живот и стратегическо местоположение, ОАЕ се утвърдиха като дестинация номер едно в света за мигриращи милионери и са готови да посрещнат рекорден нетен приток от 6700 души само тази година.

С постоянен висок приток на хора от Индия, по-широкия регион на Близкия изток, Русия и Африка, както и очакваното пристигане на повече британци и европейци, изглежда Емирствата ще привлекат почти два пъти повече милионери от най-близкия си по представяне конкурент САЩ, където се очаква нетен приток от 3800 милионери през 2024 г.

„Еволюцията и развитието на екосистемата за управление на богатството в ОАЕ е безпрецедентна. За по-малко от пет години ОАЕ въведоха стабилна регулаторна рамка, която предоставя на богатите набор от иновативни решения за защита, запазване и увеличаване на тяхното богатство“, посочва в доклада Сунита Сингх-Далал, ръководителка на звеното за частен капитал и семейно богатство на Hourani в Дубай.

Третото място отново е за Сингапур с нетен приток на 3500 милионери, следван от Канада и Австралия със съответно 3200 и 2500 души. Европейските фаворити Италия (2200 души), Швейцария (1500 души), Гърция (1200 души) и Португалия (800 души) също попадат в тазгодишния топ 10. Там е и Япония с очаквани 400 милионери.

Великобритания и особено Лондон обикновено се смятат за една от най-добрите дестинации за миграция на милионери и в продължение на години (от 50-те години на миналия век до началото на новото хилядолетие) постоянно привличаха богати семейства от континенталната част на Европа, Африка, Азия и Близкия изток.

Тази тенденция обаче започна да се обръща преди около десетилетие, като все повече милионери започнаха да напускат страната и по-малко да идват. През шестгодишния период от 2017 г. до 2023 г. след Brexit Обединеното кралство е загубило общо 16 500 милионери заради миграцията. Временните прогнози за 2024 г. са още по-притеснителни, като само за тази година се предвижда огромен нетен отлив от 9500 милионери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *