Николай Янакиев – „Голото тяло“, „Космос“, „Терени“, „Пътуване във времето“ и „Пирамиди“

В изложбата  „Безкрайно“ художникът Николай Янакиев представя пет цикъла от своето творчество. Ето какво сподели той пред камерата на Нюзмейкър:

Всъщност самата експозиция се състои от близо 70 работи. Правени са през различни периоди от време, като най-сериозно представеният цикъл от работи е „Голото тяло“, което е един любим мой жанр, който разработвам още от самото начало на творческия ми път, веднага след Академията. Даже направих няколко изложби. Част от тези неща, които са на изложбата, са показвания в различни изложби. Тук е и цикълът „Космос“, който също разработвам с голямо удоволствие и съм представял няколко от работите, макар че повечето са нови в изложбата тук сега. Друг цикъл, който показвам за първи път, но е правен преди около десетина-петнайсет години, е цикъла „Терени“. Също така непоказван или малко от нещата, които са тук сега, са показвани, е цикълът „Пътуване във времето или в квадрат“. Най-непознат е цикълът „Пирамиди“, който съм излагал само в чужбина – на една изложба в Средиземноморската банка в Гърция и в Италия. Но в България „Пирамиди“ не съм ги излагал.

Използвал съм най-различни техники, като се започне от чист акварел и се стигне до смесени техники, като съм редувал класическите методи с нови такива, не само като изразни средства, бои, материали, но и като третиране и обработка повърхността на хартията. Но повечето неща са със смесени техники и материали.

В две от работите ми – „Терени“, които също не са показвани, погледът е всъщност птичи поглед. Техниката е много специална. Като времетраене е малко продължително, но се получат много интересни ефекти. Това са неща, които са правени, както казах, преди десетина години, обаче в момента продължавам да я развивам тази техника и мисля, че съм на прав път.

Това е един цикъл – „Космос“, с който с повечето от работите съм участвал в една изложба на Съюза на българските художници в далечната 1999 г. Това е един цикъл, който продължавам и до ден днешен, като го развивам, разбира се, в други цветове. Използвам и една специална технология за обработка на хартията. Все пак Космосът е нещо необятно и предразполага към по-фриволни и по-свободни търсения на бои, материали и гледни точки.

Това е цикълът „Пирамиди“. Работен е преди десетина години. Връщам се често и на него. Излаган е веднъж като цяло в Гърция, в Средиземноморската банка. На две-три изложби съм участвал в Италия и продължавам. Пирамидата е духът.

„Пътуване във времето“ – един цикъл, също непоказван, макар че го работя от много години. Това е много абстрактно понятие, затова го обичам. Даже повече от абстрактните ми работи работя по проектите от този цикъл.

Последните ми големи маслени картини са правени точно по някои от работите, които виждате тук, на изложбата.