Нова мода в туризма.

Испания със сигурност е една от най-предпочитаните дестинации, когато говорим за типичния летен туризъм. Испанският национален статистически институт посочва, че през април страната е посетена от около 7.8 млн. души, пише Euronews, цитиран от Economic.bg.

В първите четири месеца от настоящата година, испанците са успели да посрещнат около 24 милиона туристи и така отбелязват скок с 18% спрямо миналата година. Логично, търсенето влияе и върху предлагането и съответно цените на хотелските стаи вече са се повишили с 12%, като се предлагат за около 135 евро на вечер. Това донякъде обяснява защо се е увеличила и алтернативата за морски транспорт.

Airbnb по море

Все повече нараства желанието на чужденците да наемат не хотел или апартаменти, а лодки. Повечето испански притежатели на яхти и други малки корабчета, са готови да ги пуснат под наем. В някои от най-големите платформи за наемане на лодки, общият брой е близо 55 хиляди плавателни съда. Статистиката показва, че интересът се е повишил с 42% за последните 2 години. Единствената друга локация, където яхтите печелят вниманието на аудиторията, е Франция.

Мнозина виждат корабите като перфектна алтернатива на хотелите. Между 2019 и 2022 г. сайтове като Click&Boat отбелязва приходи от 200 милиона евро – от тях 15% идват именно от Испания. Компанията обработва една поръчка за лодка на всеки 18 секунди. Интересът към електрическите лодки се повишава и цената за един ден в открито море излиза около 350 евро за 6 души, включително и нощувка – човек заплаща около 60 евро на ден.

Канарските острови и Балеарите могат да се похвалят като една от любимите дестинации за наемателите. Испания разполага с повече от 8000 километра крайбрежна зона. Анализите на компанията посочват, че най-доброто време за плаване и най-добрите цени са през май и септември. Освен Испания, Италия също предлага подобни разходки.

Наемането на лодка

За щастие, всъщност не е необходимо да имате умения за плаване. Повечето платформи, които предлагат подобна услуга, често се свързват със собствениците, които искат да предоставят своята яхта под наем, точно както се случва и с популярната платформа Airbnb. Можете да филтрирате търсенето според нуждите си – с или без капитан, размер на лодка, местоположение, тип – от катамарани до плаващи къщи, допълнително водолазно оборудване, външни душове или надуваем басейн.

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *