Огромен капан в Гърция!

Шофьорската солидарност на пътя е поставена пред голямо изпитание!

Лятото дойде, а много българи вече поеха за почивка в Гърция. Освен шофиране в нетрезво състояние, неправилно паркиране, шофиране по чехли, изпреварване при плътна линия има и още една интересна ситуация, при която може да ви глобят.

Наказуемо е и предупреждението на насрещно идващите автомобили с „мигащи“ фарове. Съгласно чл.36 от Кодекса за движение по пътищата при среща с превозно средство от насрещната посока е забранено включването и изключването на светлините или редуването им за кратко време. Глобата, ако бъдете забелязани да присветквате на другите шофьори, е 80 евро.

В Гърция има глоби и за информация в социалните мрежи. Ако водачът разкрие местоположението на полицейския контрол в социалните мрежи или друго цифрово приложение, този ход може доведе до глоба от 600 до 30 000 евро, пише в пътния закон на южните ни съседи.

Размерът на глобата зависи от вида на полицейското действие, така че мигането ще доведе до сравнително малка глоба. Ако обаче полицейската акция е насочена към контрол върху употребата на алкохол и наркотици и някой публикува местоположението, могат да бъдат наложени високи санкции, пише 24 часа.

В случай, че водачът, освен информация, публикува и снимка от полицейска проверка в социалните мрежи, има риск книжката му да бъде отнета за срок до 2 години.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *