Откриха странни „скали от пуканки“ на Марс, които предполагат наличие на вода в миналото

Марсоходът „Персеверанс“ на НАСА остави зад гърба си планината Уошбърн и пристигна до следващата си дестинация – „Яркия ангел“.

Там той откри необичаен вид скала, която учените наричат „скала от пуканки“. Странната скала е още едно доказателство, че в кратера Езеро някога е имало вода.

Мисията на „Персеверанс“ е посветена на живота на древния Марс. Наред с търсенето на вкаменени доказателства за древен живот, той търси и се опитва да разбере средите, които биха могли да поддържат живот.

Ето защо той се намира в кратера Езеро – древно палеоезеро с делта от седименти и други интригуващи геоложки характеристики.

На Сол 1175 от мисията си „Персеверанс“ пристигна в Брайт Ейнджъл – интересен от научна гледна точка район, който е част от речния канал, вливащ се в кратера Джезеро.

„Яркият ангел“ се отличава със светло оцветени скални откоси, които са или древни седименти, запълнили канала, или много по-стари скали, разкрити от реката.

На изображението по-долу е показан пътят на марсохода, водещ към „Ярък ангел“. Бялата част показва мястото, където „Персеверанс“ се движи успоредно на канала на река Neretva Vallis, а синята част показва мястото, където той преминава през канала.

Ясно се виждат светлите скали на „Ярък ангел“.

Докато „Персеверанс“ си проправял път към „Ярък ангел“, персоналът на мисията можел да види светлите скали в далечината. Но пътят до новата дестинация не бил лесен. Марсоходът се натъкнал на поле с камъни, което се оказа толкова трудно, че операторите променили курса.

„Започнахме да се движим успоредно на канала в края на януари и постигнахме доста добър напредък, но след това камъните станаха по-големи и по-многобройни“, казва Евън Грасър, заместник-ръководител на стратегическото планиране на маршрута на Perseverance в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Южна Калифорния.

„Това, което се движеше средно с над сто метра на марсиански ден, се понижи до само десетки метри. Беше разочароващо“, споделя Грасър.

Персеверанс разполага с два начина на придвижване. В по-неравния терен екипът за планиране на маршрута използва изображения, за да планира маршрута на марсохода около 30 метра наведнъж. За да измине повече от това разстояние в рамките на един сол, екипът разчита на режима на автопилот на Perseverance, наречен AutoNav.

Но когато маршрутът през полето с камъни стана по-труден, AutoNav се затрудни. Понякога тя просто спираше, което е най-безопасният вариант. Но това означаваше, че пътуването до Bright Angel отнемаше много повече време от предвиденото.

„Докато вървяхме, наблюдавахме речния канал на север с надеждата да намерим участък, където дюните са малки и достатъчно отдалечени, за да може марсоходът да мине между тях – защото е известно, че дюните изяждат марсоходите“, каза Грасър.

„Персеверанс“ се нуждаеше и от входна рампа, по която да можем да се движим безопасно. Когато снимките показаха и двете, ние се насочихме към нея“, споделя още Грасър.

Маршрутът на роувъра бил пренасочен през дюнното поле и през речния канал, което съкрати пътя му с няколко седмици.

„Персеверанс“ е към края на четвъртата си научна фаза. Той търси карбонатни скали и оливин в маргиналната единица, която се намира по вътрешната страна на кратера Джезеро.

Според прессъобщение на НАСА геолозите са били очаровани от това, което са видели. Някои от скалите са гъсто натъпкани със сфери, което им е спечелило името „скали от пуканки“.

Скалите са пълни и с хребети, които приличат на минерални жили. Минералните жилки се появяват, когато водата пренася минерали през скалите и ги отлага.

Минералните жилки са често срещани на влажната и водна Земя, а марсоходите са ги забелязали и на други места на Марс.

Чертите на пуканки също могат да бъдат доказателство за наличие на вода. Подобно на минералните жилки, те показват, че през тези скали е преминавала вода.

Следващата стъпка е да се определи какви минерали се съдържат в тези пуканки. „Персеверанс“ ще си проправи път нагоре по „Ярък ангел“, като ще прави измервания по време на движението си.

През уикенда ще използва инструмента за абразия и други инструменти, за да направи още по-внимателен оглед. Той ще изпари част от скалите и ще използва комплекта инструменти SuperCam, за да изследва химическия състав на скалите.

Решението за вземане на проба за евентуално връщане на Земята ще зависи от тези резултати.

След като „Персеверанс“ приключи работа в Брайт Ейнджъл, марсоходът ще се отправи отново на юг, през Неретва Валис, към следващата си дестинация.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *