Понижаването на лихвите от ЕЦБ може да увеличи обема от имотни сделки в Европа

Инвеститорите в имоти се надяват, че намаляването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще помогне за увеличаването на обемите и ще насърчи завръщането на международния капитал на европейските имотни пазари, пише онлайн изданието ipe.com.

ЕЦБ понижи водещата си лихва по депозитите с 25 базисни пункта до 3,75% миналия четвъртък след забавяне на инфлацията в еврозоната с над 2,5 процентни пункта от септември 2023 г. насам.

Махди Мокране, ръководител на глобалната инвестиционна стратегия, анализите и инвестиционните решения в компанията за управление на реални активи Patrizia, коментира, че решението трябва да насърчи „по-голяма активност откъм сделки“ и да „подкрепи фундаментите на пазара“.

„Понижението на лихвите миналата седмица показва, че най-тежката част от инфлацията е зад гърба ни, а пазарите трябва само да станат по-стабилни, подкрепяйки активността със сделките“, казва Каролис Адис, изпълнителен директор на WP Carey.

„Макар че все още имаме дълъг път пред нас, това понижение трябва да помогне за повишаване на доверието на инвеститорите, особено в реални активи, и ще насърчи продавачите да продават, а купувачите да купуват“, допълва той.

 

 

Цялата статия от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *