Правителство ще има, само ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

Правителство ще има, само ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първи коментар след изборите 2 в 1.

По думите му е необходим експертен кабинет, доминиран от ГЕРБ във важните министерства. „Искаме наши кадри да са премиер, външен и военен министър. Трябва всеки да надмогне егото си. Другият изход е септември да ходим отново на избори“, категоричен беше Борисов.

Той каза още, че Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова формират преговорен екип, който още от понеделник ще започне срещи с парламентарно представените партии.

Според него победата на партията във вота е категорична. Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, посочи той.

„Над 11% сме над втория, а си задаваме въпроса дали ще има правителство. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересни са ми е колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва да има кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, ГЕРБ обаче не го и прави“, подчерта Борисов.

„Съгласихме се на правителство с ПП-ДБ, защото това беше единственият начин да има такова“, отбеляза той. Бойко Борисов не каза кого ще предложи за премиер, а уточни, че въпросът ще се обсъди с партиите, с които ще преговаря.

Той изрази съжаление, че Христо Иванов е подал оставка, но сподели, че го познава и знае, че когато види трудност, се отказва, за да му е по-спокойно. Относно заявките за „реванш“ от страна на ПП-ДБ, Борисов посочи, че такъв би бил нов вот, ако двете коалиции не се разберат. „С ПП-ДБ не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. ДПС са втори, ще говорим с тях. С „Възраждане“ може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН преди гласуваше с нас и ПП-ДБ, но сега техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички, затова с всички трябва да има диалог“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че победата е важна. „В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, след като голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот е от голямо значение – Рая Назарян има 1000 повече преференции от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник“, заяви той.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за НС коалицията печели 24.70% от гласовете, а за ЕП – 23.54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *