Премиера на безпощадното публицистично перо на Лазар Мурджев

Новата му книга „Дневници от ЪГЪЛА“ с премиера на 27 юли в залата на БЧК

 

Новата книга на  Лазар Мурджев – писател, войн, ловец, художник и приключенец, ни води във Времето с безпощадното си публицистично перо.  Премиерата на „Дневници от ЪГЪЛА“  е на 27 юли в залата на БЧК.
Обречен на преклонение пред Природата и Родината, верен на незаобиколимото мото „Вървя, в нарушение съм и това ми стига“. 
Издател на списание „Сигурност“ и автор на скандалния сборник БОДЕ.bg – „Прозрения от дъното“, философския наръчник „Из… началието“, триптиха „Намеса“, приказката за очовечаването „Намибийска траектория“, стихосбирките „Виелица от надежди“, „Песента на огъня“ и „Фърчилката“.
Това са само част от превъплъщенията на този многогласен творец.
Тази книга е искрата, която днес наричаме гражданско общество. Това е тайнството, енигмата, мотивацията на възможното въстание на българите.
От този неочакван „Ъгъл“ ни връхлитат прозрения и животи, които впечатляват, и през един особен страх усещаме по-силно тайнствата и красотата на земното обитаване. Сякаш сме привилегировани да държим в собствените си ръце съдбовен сценарий.
Лазар Мурджев провокира мисленето за национален брод като библейска история и създава едно специфично свидетелство, конструирано между фактология и художествено въображение.
„Дневници от Ъгъла“ – специфично свидетелство между фактология и художествено въображение… Това е тайнството, енигмата, мотивацията на възможното въстание на българите“, пише в предговора на книгата проф. Андрей Пантев.

„Може би предаността към мъртвите е първото, което взриви
съзнанието ми и ме накара да ви разказвам за всичко това..
.
Плодородието от мъртвите… Началие за силните.
Ако те няма теб, нищо няма – даже липсва причината да
съществува дори Бог… В своята същност ние сме Дух, Наблюдателя, Присъствието. Нашият глобален свят и суетата на ежедневието отдавна ни обричат в невежество към „Изначалието ни“ и законите на
Всемира. Изоставили милостиво Природата да бъде майка на
Дивото, цивилизованото човечество манипулира битието си
,
култивирайки дълбоката зависимост от Егото – форматирайки се
като „Господар на Питомното“, четем в първите страници на новата книга на Лазар Мурджев.

„Дневниците от ъгъла на Лазар Мурджев ни дават корени, които не познаваме. Затова, следва да прочетем внимателно тази книга. Вярвам, че всеки читател при съприкосновението си с нея, ще се е почувства обогатен. Тази книга е и искрата, която днес наричаме гражданско общество! Тя не е четиво за метрото, автобуса, леглото. Тя е изповед, будеща нагласи и любопитство. Отново сме изненадани от това, колко много неща научаваме и разбираме. А сме си въобразявали, че знаем… И досега в енциклопедия „Британика“ има понятие „българска агитация“?! Това е тайнството, енигмата, мотивацията на възможното въстание на българите.
  И това е предназначението на стойностната литература, а книгата на Лазар Мурджев е достойна част от нея“, пише още проф. Пантев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *