Прокоба руши две именити къщи.

За първи път възстановяват от нулата съборен паметник на културата
Тя бе една от емблемите на стара София. Неособено голяма, но много кокетна и красива, със светла фасада и спретнат двор. Столичани, особено младите, вече почти не помнят къщата на Роберт Браун в центъра – до Докторската градина. Свързват я единствено с протестите срещу събарянето й, които така и не успяха. Въпреки тях домът, който е паметник на културата, бе сринат до основи, за да даде път на нова, модерна 6-етажна сграда.

  • Министерската заповед

Преди няколко дни – докато държавата бе приковала очи в рушащата се къща на Димитър Талев в Прилеп, скандалът пламна с нова сила. Министерството на културата излезе със заповед домът от 30-те години в София да бъде възстановен в автентичния му вид. Това означава новата постройка да бъде съборена и на нейно място по оригиналните чертежи от 1934 г. да се възстанови изгубеният вече дом. Това се случва за първи път у нас – разрушен паметник на културата да бъде изграден отново до последната тухла. Инвеститорът, построил на нова сграда на мястото, обжалва в съда заповедта на Министерството на културата. И развръзката тепърва предстои. Но архитектът, задействал процедурата във ведомството на Найден Тодоров – инж. Огнян Винаров, е категоричен: разпореждането е желязно и няма начин да бъде съборено в съда.

  • Чий е имотът?

Става въпрос за къщата на директора на дружество „Гларус“ Роберт Браун и съпругата му Хедвига Ана-Мария Браун. Сякаш в резултат на зла прокоба проектът е на архитект Владимир Весов (1892 – 1967 г.), който е родом от Прилеп, Македония. Негови са още хижа „Кумата“ на Витоша, Свободният театър, реконструкцията на днешния Театър на армията.
Двуетажният дом в най-престижния и скъп квартал в центъра – „Докторски паметник“, се определя като образец на българския модернизъм от 30-те години на ХХ век. Красял е ул. „Велико Търново“ № 32.
В годините на соца малката, закътана пряка, успоредна на „Оборище“, бе известна като улицата на властта, защото всички червени велможи имаха апартаменти там. По ирония на съдбата събарянето на къщата на Браун е свързано с един от тях – Петър Младенов, човекът от най-близкото обкръжение на бившия първи Тодор Живков, който за кратко пое поста на държавен глава след отстраняването на Тато.

  • Червената фамилия

През 2009 г. имотът на Браун е купен от фирмата „Арко Асетс риалти“ ЕООД, собственост на зетя на Петър Младенов – Мартин Макариев. Той е съпруг на дъщерята на Петър Младенов. Преди 2 г. Макариев събаря дома на Роберт Браун, за да вдигне на негово място 6-етажна сграда. По сигнал на съседите, представлявани от инж. Огнян Винаров, в Министерството на културата започва процедура по връщане на статута на паметник на културата. Но разрушаването вече е започнало.
Построяването на новата сграда е завършено, а „Арко Асетс риалти“ обжалва пред МК процедурата. Според заповедта на министерството стартът на процедурата е предшествал разрушаването.
Заповедта, подписана от зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, е издадена на 12 април. Тя нарежда „да се изготви проект за преизграждане на сградата, включително с прилежащите гаражи и околни зидове“. За повторното построяване на къщата могат да се ползват оригиналните чертежи от 1934 г., които са съхранени.
В момента на мястото личат само основите на разрушената къща, която е била паметник на културата от 1976 г. до 1993 г., когато без мотиви статутът й е отнет заедно с още 31 обекта в София.

  • Присъдата

„Тази заповед на зам.-министъра е сигнал за всички, които искат да действат по този начин“, заяви директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров. В института се съхраняват строителните книжа – проектът, чертежи и скици на автентичната сграда, което ще улесни преизграждането в автентичния вид. Строената преди близо век къща е била една от първите в стил модернизъм в района на Докторската градина. След 1944 г. къщата на ул. „Велико Търново“ 32 е предоставена на тогавашното Бюро за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК) – държавна структура, която управлява имотите, ползвани от чуждите дипломати. Дълги години на този адрес беше посолството на Индонезия, а по-късно – на Хърватия, до 2014 г.
През 90-те години имотът е реституиран на наследниците на Роберт Браун, които са родени в София, но са германски граждани. През 2009 г. „Арко Асет риалти“ купува от тях 77% от имота, а по-късно и останалите 23 на сто.
„Обектът притежава научна и културна стойност като представител на типа богата еднофамилна къща от началото на 30-те години на ХХ век, изградена в стила на модернизма между двете световни войни. Преди нейното събаряне сградата е била със съхранена във висока степен материална и образна автентичност“, се посочва в мотивите на заповедта на зам.-министъра на културата за възстановяването й.

Цялата статия от Тук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *