Проф. Кирил Божков показва дългите спомени за краткия миг

„Дългите спомени за краткия миг“ се нарича изложбата на проф. Кирил Божков по повод неговата 60-годишнина, която е подредена в Музей-галерия „Анел“ в София, бул. „Тодор Александров“ 14.
По повод 60-годишния юбилей на проф. Кирил Божков, завеждащ катедрата по живопис в НХА в София, бяха организирани две тематични изложби. Божков, световно признат майстор на акварела, представи за първи път в НХА изложбата „Акварелни портрети“, демонстрирайки своето умение в психологическия портрет. Носител на 10 международни награди от изложби по целия свят, Божков е издигнал акварела до нивото на високото изкуство на живописта, посочва кураторката на изложбата проф. Пламена Димитрова-Рачева.

smart

В престижната Музей-галерия „Анел“ е подредена неговата юбилейна изложба-живопис „Дългите спомени за краткия миг“, включваща творби от 1991 до 2023 г. Експозицията разкрива виртуозното изкуство на Божков с богати асоциации и символи. Неговите картини съчетават историята и съвремието, изследвани и в доктората му „Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през XX век“. Божков използва постконцептуален подход, като интегрира глобалния свят на информационната мрежа и понятията за време в своето изкуство, подчертавайки важността на посланията и тяхната концептуална интерпретация…
Творбите на Кирил Божков са визуални ребуси с кодирани послания и символи. Въздействащи благодарение на високото академично познание и творческо ниво на художника, те отразяват неговото усещане за професионализъм, морал, емоционалност и истина, пише проф. Пламена Димитрова-Рачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *