Раждането на партия „Величие“: Как, защо и кога

Eкспертен анализ на политолога и университетски преподавател, д-р Ваня Нушева

/КРОСС/  Защо се срива доверието в политиците? На този въпрос даде някои възможни отговори в „Студио Actualno“ политологът и университетски преподавател, д-р Ваня Нушева.

По думите ѝ появата на новата партия „Величие“ на политическия небосклон не бива да ни изненадва толкова, тъй като от началото на 90-те години до този момент са констатирани несистемни партии, странни политически, и дори, екзотични формирования. „Те намират винаги представителство в парламента и подкрепата на едни около 5-10% от българските граждани. Обстоятелство, което променя политическия пейзаж, е, че има една тенденция на националистически и псевдонационалистически формации. Това е така, защото войната в Украйна провокира едни доста интензивни пропагандни модели, които въздействат в публичното пространство, заедно с инженерни политически проекти“, анализира Нушева.

Според нея икономическите проблеми и значителните социални разделения, поставят на преден план и въпроса за геополитическата ориентация на страната. „Поредицата от парламентарни избори, невъзможността да бъдат формирани стабилни мнозинства, които да дават еднозначен отговор на борбата с корупцията и модернизирането на институциите, и евроатлантическата ориентация на България, доведоха до това ние да имаме поредица от избори. Така няма как да бъдат дадени нови политически предложения на избирателите, което генерира разочарование и допълнително отдръпване от политическия процес“, посочи още Нушева.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *