Роднина на новия мексикански президент: Тя е свързана с едно от най-старите еврейски семейства в Пловдив

За първи път в историята си Мексико избра жена за президент. Това е 61-годишната Клаудия Шейнбаум – потомка на български евреи и досегашен кмет на Мексико сити. Дядото и бабата на Шейнбаум по майчина линия са от Пловдив и София. В града под тепетата все още има нейни роднини.

„Връзката ѝ с България е опосредствана от няколко поколения. Тя е свързана с едно от най-старите еврейски семейства в Пловдив. Шейнбаум е внучка на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо. През 1968 г. на гости на ЦК на партията идва мексиканска делегация. Един от гостите пожелал да остане в Пловдив и да го разгледа, тъй като е родният град на неговата майка. Така той открива фамилията Калев. От нея са майка ми и вуйчо ми“. Това разказа в „Здравей, България“ доц. д-р Бенямин Анави, роднина на новия президент на Мексико.

„По време на престоя на този човек в Пловдив се запознахме с него. Но след това връзката ни с него се загуби. През 2018 г. получих съобщение, че новият кмет на Мексико сити е Клаудия Шейнбаум – племенница на нашия гост“, допълва той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *