Романтична класика на сцена „Гласът на вълните“

Романтични шедьоври за цигулка и пиано оживяха на новата сцена „Гласът на вълните“ в Арт комплекс „Анел“. След откриването на сцената с концерта The Best на Васил Петров продължават серията събития в местността Буджака до Созопол – в едно изключително атрактивно пространство за култура, където се срещат скулптура, живопис, музика, поезия и театър.

А допълнителната фонова оркестрация, която създават прибоят, чайките и пълнолунието, пренасят гостите на тези магнетични събития отвъд хоризонта – в безвремието на миналото и бъдещето.

На 22 юни Зорница Иларионова (цигулка) и Георги Черкин (пиано) зарадваха изисканата публика, дошла от страната и чужбина, с концерта „Романтични шедьоври за цигулка и пиано“.

Тези забележителните музиканти с редица световни и национални награди влязоха в ролята на виртуозни медиатори между изкуството и природата, демонстрирайки как класиката може да бъде модерна.

Техните изпълнения предизвикаха възторг и опиянение у публиката, която преоткри за себе си творбите „Любовен поздрав“ от Едуард Елгар, „Медитация“ от Жул Масне, творби от Габриел Форе и Астор Пиацола, Фантазия по тема от операта „Порги и Бес“ на Гершуин.

А филмовата музика от Джон Уилямс („Списъкът на Шиндлер“), Карлос Гардел (танго от „Усещане за жена“) и Ханс Цимер („Карибски пирати“ – обработка на Георги Черкин), накараха присъстващите да потънат в магията на тези световни шлагери и да танцуват мислено в ритъма на морското настроение…

Следващият концерт на сцена „Гласът на вълните“ е на 28 юни, когато феновете на Павлета Семова – актриса и певица – ще заемат наличните 130 места, непосредствено до разхлаждащия прибой. Те вече подготвят багажа си, за да бъдат с нея на концерта ѝ в Арт комплекс „Анел“.

Лятната програма ще продължи с концерт на Орлин Павлов на 5 юли. Да не забравяме, че сцената „Гласът на вълните“ е разположена на митичния нос „Христос“, където Скулптурният парк, включващ над 100 скулптури на изтъкнатите ваятели Павел Койчев, Мария Гергова, Георги Чапкънов, Валентин Старчев Емил Попов, Крум Дамянов, Иван Славов, Вежди Рашидов, Величко Минеков и Галин Малакчиев, сам по себе си е невероятен енергиен център и привлекателно място за разходка и фотосесия.

Творческите проекти сами се раждат на този бряг. В разговор между Георги Черкин, Зорница Иларионова и Ангел Симеонов – бизнесмен, поет и собственик на Арт комплекс „Анел“ – възникна идеята да се организира Национален конкурс за млади таланти по пиано и цигулка в периода 28 септември – 1 октомври 2024 г. Участието на двамата изтъкнати музиканти ще бъде допълнено от експертно жури в състав – Благородна Танева (НМУ „Проф. Любомир Пипков“) и други музикални педагози. Конкурсът ще се проведе в Музей-галерия „Анел“ – София. Регламентът ще бъде огласен допълнително.

Репортаж: Анжела Димчева