Русия смята българите и сърбите за най-удобни агенти

Независимо дали става дума за убийства посред бял ден, или за опити за преврат, мащабът и обхватът на тайните операции на Русия в чужбина са достигнали ниво, което не е било наблюдавано от разгара на Студената война. Почти всяка седмица се разкрива нова тайна операция с руски отпечатъци. Смята се, че за бързото възстановяване на мрежата Москва е трябвало да разчита все повече на чужди граждани, и по-специално на такива от престъпния свят, писа британският в. „Таймс“, цитиран от сайта „Вести“.

Владимир Путин на посещение през 2006 г. в щаба на ГРУ

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнавателните служби, българите и сърбите са се оказали едни от най-желани за вербуване от руските тайни служби.

„Русия има естествено предимство в цяла Източна Европа, когато става въпрос за вербуване на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни“, посочва Солдатов.

„Но в България и Сърбия те вербуват на безпрецедентно ниво, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там. И това са само тези, за които знаем“, казва Олександър Данилюк, бивш специален съветник на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Украйна пред „Таймс“.

„Тези операции, които излизат наяве, са само малка част от общия брой. Не е задължително те да действат по различен начин, но мащабът им е нараснал неимоверно,“ смята Данилюк.

Като следствие и доказателство за това е известно, че набирането на кадри в службите за сигурност е преминало в свръхнатоварено темпо, счита Данилюк, сътрудник на Кралския институт на обединените служби в Лондон, като добавя, че е имало силен фокус върху студентите, както в страната, така и в чужбина в страни, симпатизиращи на Русия.

Според украински източници от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна руското военно разузнаване ГРУ, е разширило значително своя клон за специални операции, известен като подразделение 29155. Смята се, че звеното е нараснало от около 500 офицери през 2022 г. до 2000 в момента.

Специализирали се в държавно спонсорирани убийства и акции за политическа дестабилизация, служителите на отдел 29155 са замесени в най-наглите операции на Русия в чужбина през последното десетилетие, включително отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри и опита за просръбски преврат в Черна гора.

Показателно за уважението, с което се гледа на дейността на подразделението, е неотдавнашното повишение на неговия предприемчив бивш ръководител Андрей Аверянов в ролята на заместник-началник на ГРУ, отговарящ за координирането на всички операции за неконвенционална война в Европа.

Използването на операции под прикритие е дълбоко застъпено в руската външна политика.

След нахлуването в Украйна обаче тази задача става все по-трудна заради експулсирането на близо 600 руски разузнавачи, прикриващи се под дипломатически имунитет в европейските столици.

„Таймс“ също така дава пример с участието на българин в проруска акция в Париж.

Според правителството тези действия са малка част от кампания за подкопаване на правителството, разпалване на разделението по отношение на имиграцията и религията, всяване на смут и насърчаване на приятелски настроения към Кремъл „Национален сбор“ на Марина Льо Пен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *