САЩ мисли как да предпази артистите от изкуствения интелект

Творбите на художници и други творци за използвани за обучение на изкуствен интелект без тяхно знание и без всякаква форма на компенсация, разказва в свой кратък репортаж Voice of America.

Един от потърпевшите артисти е Карла Ортис – художничка, която създава герои и сцени за филмовата индустрия, като е работила и за създаването на филма „Черната пантера“. Тя е установила, че нейни картини се използват за обучение на от изкуствен интелект и той вече може да ги възпроизвежда.

Много компании, занимаващи се с разработването на ИИ, използват количество данни – под формата на текст или изображение – от интернет без разрешение на тези, които държат авторските права за използваната информация.

Ортис е един сред множеството артисти, които са завели дела срещу компаниите за изкуствен интелект. От своя страна компаниите заявяват, че използването на общодостъпна информация в интернет е законно и съобразено с авторското право в САЩ.

Сега Конгресът обмисля законопроект, който да задължи компаниите да посочват източника на всяко използвано от тях съдържание – това ще е първата стъпка към компенсацията на ощетените от обучението на изкуствен интелект. Също така компаниите ще трябва да уведомяват авторите, ако искат да използват създадената от тях картина, текст и други.

Марк Ламлей, адвокат на две компании, срещу които се водят дела, коментира, че компенсацията е справедлива, но не така работи икономиката.

Според професора по право в университета „Корнел“ Джеймс Гримелман е добре комапниите да са по-внимателни с обучението на ИИ и да се проверява откъде идва използваната информация, кой е източникът и т.н. с цел да се повиши и качеството.

В края декември миналата година вестникът New York Times обяви, че е завел дело срещу OpenAI и компанията Майкрософт, защото се оказва, че хиляди статии от онлайн сайта на вестника са били използвани за обучение на чатботове, които сега се конкурират с него.

През април т.г. се разбра, че Meta на Марк Зукърбърг е обсъждала да придобие издателството Simon & Schuster, с цел обучение на изкуствен интелект. Simon & Schuster е едно от най-големите и емблематични издателства в Америка, което издава автори като Стивън Кинг, Дан Браун и Уолтър Айзъксън.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *