Скопие: Влизаме в ЕС и вписваме българите в Конституцията

Новото правителство в Скопие е готово да извърши промените в Конституцията и да впише българите, но с клауза, че тази промяна ще влезе в сила в деня на членството на Северна Македония в Европейския съюз.

Това заяви днес македонският външен министър Тимчо Муцунски, предаде  БГНЕС.

Новият дипломат №1 Тимчо Муцунски участва във форум в Дубровник, Хърватия. Там той заяви, че „много пъти македонците са били свидетели на двойни стандарти от страна на европейските институции“. „Въпреки това огромното мнозинство у нас са проевропейски ориентирани, защото знаят, че няма по-добър път“, каза Муцунски, цитиран от ХИНА.

Муцунски е и заместник-председател на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, която от една седмица ръководи Северна Македония.

Според министъра „чак през 2022 г. са започнали преговорите за членство в ЕС“, но изведнъж се е появил „ултиматум от страна на България“, която е поискала „РСМ да промени Конституцията и в нея да бъдат вписани македонските българи“.

„Това искане дойде много бързо и напълно неочаквано и всяка година има ново ниво – първо се говори за история, после за езика, след това за правата на малцинствата в Конституцията… ние искаме предвидимост. Искаме да сме сигурни, че това е последният двустранен въпрос, който стои пред нас“, добави той и определи това нещо като „рационално и европейски компромис.“

Северномакедонският министър заяви, че новото правителство в Скопие иска да има добри отношения с България и че правителството в Скопие ще бъде фокусирана върху европейската интеграция, борбата срещу корупцията, правовия ред и икономическия напредък. |  БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *